Weinig obstakels voor binnenlandse ic-bus

Weinig obstakels voor binnenlandse ic-bus

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Weinig obstakels voor binnenlandse ic-bus

De intercitybus tussen Eindhoven en Enschede en Eindhoven en Groningen lijkt werkelijkheid te worden. Brabant en Groningen staan positief tegenover het idee. Overijssel beraadt zich nog.

Dat blijkt uit een rondgang van OV-Magazine. Noord-Brabant gaf in de nota van inlichtingen al aan voornemens te zijn om Flixbus een ontheffing van de concessieplicht te verlenen. Ook het OV-Bureau Groningen-Drenthe is van plan die ontheffing te geven, maar laat het initiatief aan Brabant. Overijssel houdt de kaarten nog tegen de borst; Gedeputeerde Staten nemen binnen enkele weken een beslissing.

Lees ook: Flixbus wil bussen rijden tussen Eindhoven, Groningen en Enschede

In antwoord op Kamervragen van Betty de Boer (VVD) liet staatssecretaris Mansveld eerder weten de eventuele komst van commerciële intercitybussen voor binnenlands verkeer toe te juichen. Liberalisering van de markt is niet nodig, omdat er geen marktbeperkingen bestaan; anders dan voorheen in Duitsland en Frankrijk het geval was. Dat er nog niet eerder initiatieven ontstaan zijn op dit gebied, weet Mansveld aan het nu al dichte ov-netwerk.

Het ministerie laat aanvullend weten geen rol voor het departement te zien weggelegd in dit proces. NS, houder van de concessie hoofdrailnet laat weten dat het hun formeel niets aangaat. Wel zou het ministerie van IenM hebben gevraagd hoe NS er tegenover staat. Flixbus zelf wil nog niet zeggen of het bedrijf daadwerkelijk van de ontheffing gebruik gaat maken.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook