Intercity Direct blijft slecht presteren

Intercity Direct blijft slecht presteren

De Intercity Direct blijft kwakkelen. Een op de zeven treinen tussen Rotterdam en Amsterdam valt uit. Tussen Amsterdam en Breda haalt een op de tien treinen de eindbestemming helemaal niet.

Dat blijkt uit cijfers van Treinreiziger.nl op basis van het prestatiedashboard van ProRail. De Intercity Direct is met de hoge uitval en vertraging weer de slechtst presterende binnenlandse treindienst. Ook de vertragingscijfers liegen er niet om: een kwart van alle treinen tussen Amsterdam en Breda komt minstens 3 minuten later aan dan gepland tegen bijna 19 procent in tegenovergestelde richting.

Ondanks dat staatssecretaris Mansveld in 2014 nog verwachtte dat het beter zou gaan, blijft de Intercity Direct onder de norm presteren. Sinds de invoering van – toen nog – de Fyra, heeft de HSL-dienst tot nu toe nog nooit de norm gehaald. De slechte prestaties van de Intercity Direct zorgen ervoor dat NS de stiptheidsnorm niet gaat halen.

Van alle binnenlandse NS-treinen reed 93,4 procent op tijd, blijkt uit cijfers van vertraa.gd die Nu.nl publiceerde. Daarmee presteert het bedrijf slechter dan de regionale vervoerders. Alleen NS International scoort met 84,1 procent op tijd nog slechter. Bovenaan de lijst staat Syntus dat 98,7 procent van alle treinen op tijd wist te laten rijden. 2015 was met 93,8 procent een slechter jaar op het gebied van stiptheid in vergelijking met 2014 (94,4 procent).

Eén reactie

  1. Vragen over haperende Intercity Direct verbinding - Breda
    6 januari 2016 om 12:46

    […] D66 Breda is van mening dat een goed functionerende, betrouwbare Intercity Direct verbinding van groot belang is voor de bereikbaarheid van Breda vanuit economisch, logistiek en toeristisch oogpunt . Toch blijft deze Intercity Direct kwakkelen. Tussen Amsterdam en Breda haalt een op de tien treinen de eindbestemming zelfs helemaal niet.   https://www.ovmagazine.nl/2016/01/intercity-direct-blijft-slecht-presteren-2147/ […]

Lees ook