Arriva concurreert met trein rond Praag

Arriva concurreert met trein rond Praag

door Quintus Vosman in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Arriva concurreert met trein rond Praag

Arriva rijdt sinds vandaag een voorstadstrein in de omgeving van Praag en beconcurreert daarmee de Tsjechische spoorwegen.

De Tsjechische tak van Arriva rijdt met ingang van vandaag eens per twee uur tussen Praag en Benešov u Prahy, 52 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. De voorstadsdienst wordt niet gesubsidieerd door de regionale ov-autoriteiten. Op deze lijn concurreert Arriva met de Tsjechische staatsspoorwegen ČD. Arriva rijdt echter alleen op werkdagen en stopt onderweg alleen op de belangrijkste stations.

Een enkele reis tussen de twee plaatsen kost nog geen twee euro. Studenten en kinderen krijgen korting. Er is een speelhoek voor kinderen en beperkte catering aan boord. Voor de treindienst volstaat een dieseltreinstel van moederbedrijf Deutsche Bahn. Arriva hoopt de treindienst te kunnen verlengen naar andere plaatsen bij Benešov u Prahy die alleen over niet-geëlektrificeerde lijnen zijn te bereiken. Dan zal Arriva ook meer dieseltreinen inzetten.

Door de week als voorstadstrein, in het weekend naar Slowakije.

Door de week als voorstadstrein, in het weekend naar Slowakije. Foto: Quintus Vosman.

Hetzelfde dieseltreinstel zet Arriva vanaf komend weekend ook in op de nieuwe treinverbinding tussen Praag en Trenčin, in het noordwesten van Slowakije. Op delen van deze route rijden al ČD, Leo Express en Regiojet. De trein vertrekt op zaterdagochtend uit Praag en keert zondagmiddag terug vanuit Trenčin. De rit van 407 kilometer duurt 5 uur, wat concurrerend is met andere treinverbindingen en de ‘vrije bussen’. Een enkele reis kost 13 euro.

Met de nieuwe verbindingen geeft Arriva een prikkel aan het reizigersvervoer per spoor in zowel Tsjechië als Slowakije. Arriva is al een grote speler in het busvervoer en probeert een groter deel van de spoormarkt te veroveren in Centraal-Europa.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook