Abellio: Pas in 2017 trein naar Düsseldorf

Abellio: Pas in 2017 trein naar Düsseldorf

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Abellio: Pas in 2017 trein naar Düsseldorf

Verwarring over de de start van de treindienst tussen Arnhem en Düsseldorf. Abellio heeft een melding bij de ACM gedaan om per 11 december aanstaande een stoptrein te rijden tussen de twee steden, maar die klopt niet, zegt Abellio.

In 2013 kwamen de Duitse en Nederlandse overheid overeen dat een uurdienst zou moeten komen tussen Arnhem en Düsseldorf die in de zomer van 2017 moet gaan rijden. NS-dochter Abellio won de verbinding. In de melding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) staat echter niet als startdatum zomer 2017, maar 11 december 2016 vermeld.

“Spoorwegmaatschappijen die een nieuwe grensoverschrijdende verbinding willen aanbieden, moeten dit sinds de nieuwe Spoorwegwet tien maanden van tevoren melden”, aldus woordvoerster Pauline Gras van de ACM. Opmerkelijk is dat de datum van de publicatie (3 maart) minder dan 10 maanden voor 11 december ligt, maar volgens Gras werd de melding al in februari gedaan. “Vanaf de publicatie hebben partijen vier weken om te reageren.” Volgens Gras klopt het dat Abellio in haar aanvraag 11 december heeft gecommuniceerd, maar heeft een eventuele latere start van de dienst geen invloed op de aanvraag of melding.

Volgens Anamaria Preuss van Abellio is het niet de bedoeling dat er al vanaf deze winter gereden zal worden. “Vanaf 11 december rijden we wel al onze andere verbindingen, maar een verlenging van de dienst van Emmerich door naar Arnhem zal pas in de zomer van 2017 plaatsvinden.” Dat heeft onder meer te maken met de aanschaf van meersysteemstellen bij Stadler. In de aankondiging van de Stadler-order staat echter ook als startdatum december 2016 vermeld. Volgens Preuss is de aanvraag op 11 december gezet, omdat dan de nieuwe dienstregeling ingaat.

Abellio gaat dus vanaf de zomer van 2017 elk uur rijden met vijfledige Flirt-3-stellen. In Nederland stopt de trein alleen in Arnhem en Zevenaar, waarmee dat traject door drie verschillende maatschappijen wordt bediend – Breng en Arriva rijden ook al samen op dit traject. De partijen zijn inmiddels in overleg hoe dat in zijn werk zal gaan.

Net over de grens verwacht Abellio vanaf 2018 of 2019 ook weer te kunnen stoppen in Elten. In dat dorp wonen veel Nederlanders en de Nederlandse dorpen Lobith, Tolkamer en Spijk liggen op slechts enkele kilometers afstand.

Lees ook het artikel Met Abellio naar Emmerich uit augustus 2013.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook