Alle brondata reisinformatie is nu open
dossier Big data

Alle brondata reisinformatie is nu open

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Alle brondata reisinformatie is nu open

Elke afnemer van de brondata voor reisinformatie mag deze data nu naar eigen inzicht gebruiken. De data is realtime beschikbaar zonder voorwaarden of restricties. Een wereldprimeur, volgens NDOV.

Met de gegevens kunnen reizigers zien of de bus, tram, metro of trein op tijd is of niet. Vervoerbedrijven en ov-autoriteiten verenigd in de netwerkorganisatie NDOV (Nationale Data Openbaar Vervoer) stellen vanaf nu landelijk brongegevens beschikbaar onder een CC0-vrijwaring. Dit betekent dat elke afnemer de data naar eigen inzicht vrij mag (her)gebruiken. De data is verkrijgbaar bij zowel 9292 als OpenGeo.

Tot voor kort waren brongegevens slechts beschikbaar voor een specifiek gebied en werden ze alleen vrijgegeven onder bepaalde voorwaarden. Zo mochten de gegevens bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het verstrekken van reisinformatie. Die beperkingen zijn nu van de baan, ook als het om commerciële doeleinden gaat zoals het verkopen van analyses. Deze analyses kunnen volgens NDOV nieuwe verbanden en relaties zichtbaar maken, wat kan leiden tot ov-vernieuwingen of nieuwe producten. Ook stelt het appbouwers in staat om betere apps te maken.

Lees ook: GOVI en NDOV gaan samen onder CROW-paraplu

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook