Stadler: Ongeluk Dalfsen was uitzonderlijk

vrijdag 18 maart 2016
timer 3 min

Het treinongeval in Dalfsen waarbij 23 februari een machinist om het leven kwam, was een uitzonderlijk geval. De veiligheid van de GTW staat niet ter discussie. Dat zegt Stadler in een uitgebreide reactie op het ongeval.

Volgens Stadler-bestuurder Alois Stralinger komt het niet vaak voor dat een cabine van de trein gerukt wordt. Hij inspecteerde samen met een team van Stadler vorige week het treinwrak dat op dit moment in een Arriva-loods in Meppel staat. "Je ziet een duidelijke breuklijn, waar de cabine is afgescheurd door brute kracht", aldus Starlinger, "De trein raakte een hoogwerker, dat is wat anders dan een vrachtwagen. Het zwaartepunt van een hoogwerker ligt erg laag, waardoor de cabine als het ware naar boven is afgescheurd." Ook het feit dat de trein, terwijl hij de hoogwerker voor zich uitschoof, nog een bovenleidingsportaal ramde, kan debet zijn aan de uitzonderlijke schade.

https://twitter.com/BNR/status/702122556195741697

Starlinger wijst op een vergelijkbaar ongeluk met een Veolia-GTW in Houthem-St-Gerlach in december 2009. Daar ramde de trein een vrachtwagen, maar beschermde de cabine de machinist wel voldoende. "Onze treinen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen", zegt Starlinger. "Zelfs in de VS, waar de normen voor botsveiligheid nog een stuk hoger liggen, voldoen we ruimschoots."

Zowel de GTW als de FLIRT3 vangt de eerste klap op met de koppeling; is dat niet voldoende, dan vangen de stootbumpers de rest van de energie op. Bij een serieuze botsing volgen nog een lage en hoge kreukelzone. De machinist zit beschermd achter een dikke stalen plaat. De FLIRT3 heeft bovendien nog extra botsabsorptievermogen via de koppeling tussen de bakken. Starlinger: "Dat hebben we bij de FLIRT gedaan, omdat die aanzienlijk langer en dus ook zwaarder kan zijn."

stadler-botsveiligheid

De Stentor (Blendle, +) zette dit weekend vraagtekens bij de veiligheid voor de machinist bij de Stadler-treinen en inventariseerde een aantal treinongelukken waarbij de machinist om het leven kwam. Vakbond VVMC wil nader onderzoek naar de veiligheid voor de machinist op de bok. Volgens Starlinger staan de incidenten op zichzelf, maar was telkens een menselijke fout de oorzaak. "Tachtig procent van de ongelukken kunnen we van tevoren testen. Maar je kan niet alles uitsluiten. Je kan een trein wel ontwerpen als een tank, maar dan wil niemand meer met de trein."

De Onderzoeksraad voor veiligheid doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeval in Dalfsen. Intussen heeft NS bekend gemaakt dat de eerste van de 58 bestelde FLIRT3's binnenkort naar Nederland zullen komen voor testritten. Ze zullen vanaf december in de dienstregeling worden ingezet. De GTW wordt niet meer doorontwikkeld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Stadler: Ongeluk Dalfsen was uitzonderlijk

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »