NS en Stadler tekenen contract Sprinters

NS en Stadler tekenen contract Sprinters

door in rubriek Sprinters
Reacties uitgeschakeld voor NS en Stadler tekenen contract Sprinters

NS en Stadler hebben gisteravond het contract getekend voor de levering van 58 Flirt-treinen die bij NS dienst zullen gaan doen als Sprinter. Met het contract is 280 miljoen euro gemoeid.

Stadler levert 33 stellen van drie rijtuigen en 25 vierwagenstellen. De zitplaatscapaciteit stijgt daarmee met 10.000; hoog nodig om de stijgende reizigersaantallen op te vangen vanwege het behoud en de uitbreiding voor minderjarige mbo-studenten van de OV-studentenkaart.

De bestelling komt bovenop de order voor 118 Civity’s, die die NS eerder bij CAF plaatste. Die zullen eind 2018 dienst gaan doen als Sprinter Next Generation (SNG). De eerste Flirts zullen al eind 2016 op het Nederlandse spoor rijden.

De Flirts worden onder meer uitgerust met een rolstoeltoegankelijk toilet, stopcontacten met usb-aansluitingen in eerste en tweede klas en schermen met actuele reisinfo. Eerder liet een woordvoerder weten dat wifi zal ontbreken. Wel zijn de stellen voorbereid op Ertms.

Stadler verkreeg de order door een onderhandse gunning van NS. Bombardier en Alstom maakten daartegen aanvankelijk bezwaar, maar trokken dat enkele maanden geleden zonder duidelijke reden weer in.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook