Poging reizigersrecord sluiting Geerdijk

Poging reizigersrecord sluiting Geerdijk

Op 29 april valt het doek voor een van de rustigste stations van Nederland. Station Geerdijk, op de lijn Almelo-Mariënberg, sluit. Maar die sluiting gaat niet ongemerkt voorbij.

In samenwerking met Treinreiziger.nl wil OV-Magazine op de laatste avond van het station een reizigersrecord proberen te verbreken. Op station Geerdijk stappen gemiddeld slechts 55 reizigers per dag in of uit.

Station Geerdijk verdwijnt om plaats te maken voor een verlenging van de lijn Almelo–Mariënberg naar Hardenberg. Vanwege capaciteitsgebrek is het dan niet meer mogelijk om in Geerdijk te stoppen. Vrijwel nergens anders maken zo weinig reizigers gebruik van een station in Nederland; alleen op station Enschede De Eschmarke stappen nog minder reizigers op de trein.

De bedoeling is om het reizigersrecord te verbreken bij de trein van 19.06 uur. Deelnemers kunnen de trein van 18.46 uur vanuit Almelo nemen. Enkele tientallen mensen hebben zich inmiddels geïnteresseerd getoond in het evenement. Ook Arriva, de de provincie Overijssel en ProRail zijn enthousiast.

Het gebeurt niet vaak meer dat een station sluit. De laatste keer was in 2010. Toen sloot station Rotterdam Hofplein, omdat de Hofpleinlijn vervangen werd door een metro.

5 reacties

 1. asierts
  12 april 2016 om 13:59

  Misschien wel aardig om te weten dat mijn originele plan (= ProRail Prijsvraag 2006/2007) de mogelijkheid openhield voor ‘halte op verzoek’ voor zowel Daarlerveen als Geerdijk. Geerdijk had dus op zich best open kunnen blijven.

  Maar inmiddels is ook duidelijk dat, *als* je al een extra haltering tussen Hardenberg en Vroomshoop zou willen, dat het veel grotere Bergentheim dan meer voor de hand ligt.

  Doortrekken naar Hengelo en (evt. partiele/hybride) electrificatie zou qua vervoersattractiviteit ook een mooie optie kunnen zijn. De ontwikkelmogelijkheden van deze indertijd bijna opgeheven spoorverbinding zijn in ieder geval nog lang niet uitgeput.

 2. asierts
  12 april 2016 om 14:11

  In ieder geval voor de redactie de noot dat de bewering hierboven omtrent capaciteitsgebrek feitelijk onjuist is. Dat is overigens ALTIJD PER DEFINITIE het geval, want capaciteit is immers maakbaar. Capaciteitsgebrek als argument is dus altijd een technocratische drogreden, je moet als scherpe spoorjournalist dus altijd doorvragen naar de reden(en) waarom de betreffende / vereiste capaciteit niet wordt gecreeerd.

  Die zijn hier heel duidelijk van vervoerseconomische aard: de kosten om Geerdijk open te kunnen houden staan volstrekt niet in verhouding tot de baten.

 3. Jeroen Hollander
  13 april 2016 om 20:28

  Inderdaad enigszins bijzonder dat dit station moet sluiten. Er rijdt een light train, waardoor de verliestijd door de stop erg mee moet vallen. Of is een light train nog niet voldoen en zou er beter een diesel sneltram rijden?

  • asierts
   14 april 2016 om 09:41

   @Jeroen: geen van beide. De verliestijd van een extra stop is toch al gauw een dikke minuut, en dat in beide richtingen, en dat is domweg teveel als je binnen dezelfde slag cq zelfde kostenstructuur het veel grotere Hardenberg (ipv Marienberg) wilt halen. Een (diesel) sneltram is zelfs nog trager vanwege de lagere topsnelheid, dus dat maakt het alleen maar erger.
   En zoals ik al schreef: natuurlijk kan je dat tijdsverlies van een tweede stop tussen Vroomshoop en Hardenberg best compenseren met versnellende maatregelen, en ook de optie ‘stop op verzoek’ zou ook al schelen. Maar de vraag is of dit alles het (belasting)geld waard is. Voor het veel grotere Bergentheim zou dat in ieder geval al veel meer waard zijn, dus ALS je het al zou doen, dan zou je Bergentheim een stop geven, en Geerdijk zeker niet. Nu helder?

 4. Record voor station Geerdijk?
  13 april 2016 om 21:16

  […] voorbij rijden. Om in stijl afscheid te nemen van het stationnetje organiseren Treinreiziger.nl en OV-Magazine een ludieke actie: op de laatste avond dat het station geopend is willen de twee organisatoren […]

Lees ook