Almere sleept Connexxion voor de rechter

Almere sleept Connexxion voor de rechter

door in rubriek binnenland, decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Almere sleept Connexxion voor de rechter

De gemeente Almere spant een kort geding aan tegen de huidige vervoerder Connexxion. Volgens de gemeente weigert Connexxion met een kloppende personeelsopgave over de brug te komen en benadeelt het daarmee andere spelers in de komende aanbesteding.

De zittende vervoerder is verplicht om een lijst met direct en indirect personeel aan te leveren, zodat andere aanbieders een kloppende berekening kunnen maken. Personeel moet immers worden overgenomen. De afkoop van arbeidscontracten van overbodig personeel wordt in de offerteberekening meegenomen. Een reservering voor afkoop van die contracten heeft dus invloed op het aantal aangeboden dienstregelingskilometers, legt een van de vervoerders in een nota van inlichtingen uit.

De lijst die Connexxion aanleverde werd in februari door consultant BDO als onafhankelijke deskundige goedgekeurd. In de nota van inlichtingen begonnen andere vervoerders echter vraagtekens te zetten bij die verklaring. Het aantal indirecten in Almere per miljoen euro omzet lag zo’n 15 procent hoger dan in de concessies Zuidoost-Brabant en Provincie Utrecht, ook in handen van Connexxion.

BDO en de gemeente hielden in eerste instantie voet bij stuk en zeiden dat er op basis van een steekproef geen onjuistheden waren ontdekt. Het hoger aantal indirecte personeelsleden zou liggen aan de oude busvloot in Almere. Daar waren meer (eigen) monteurs voor nodig. Een onafhankelijke derde partij inschakelen om de dekundigenverklaring van BDO te beoordelen, hoefde dan ook niet, luidde het oordeel in de nota van inlichtingen op 29 maart.

Een concurrent van Connexxion sloeg echter verder aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat op basis van de cijfers van Connexxion het aantal indirecte personeelsleden in een half jaar tijd met 40 procent zou moeten zijn gestegen – 450 arbeidsplaatsen concernbreed, in absolute getallen. “Een dergelijke stijging is bedrijfseconomisch en/of beleidsmatig niet verklaarbaar en zelfs ongeloofwaardig”, schrijft de partij.

Op 15 april besloot BDO de goedkeuringsverklaring toch in te trekken. Dit naar aanleiding van overleg met een andere deskundige en juridische medewerkers van de gemeente Almere en ‘voortschrijdend inzicht’. Connexxion moest een nieuwe personeelsopgave aanleveren. Dat deed de vervoerder deze maand, maar de gemeente en BDO waren ook niet tevreden over deze lijst.

Connexxion weigert echter met een nieuwe lijst over de brug te komen. De gemeente, die in opdracht van de provincie Flevoland verantwoordelijk is voor de concessie, hoopt dat een kort geding uitsluitsel kan geven over de uitleg van de wet en wil zo voorkomen dat de aanbesteding forse vertraging oploopt. De zaak dient komende woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Tot die tijd geven zowel Connexxion als de gemeente Almere geen inhoudelijk commentaar. Eind volgend jaar gaat de nieuwe concessie in, is de planning.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook