NS bestelt laatste locs voor de HSL-Zuid

NS bestelt laatste locs voor de HSL-Zuid

door Quintus Vosman in rubriek Intercity's
4 reacties

NS heeft 8 elektrische Traxx-locomotieven besteld bij Bombardier. Het is de tweede en laatste optie van de order die NS in december 2013 plaatste, zonder voorafgaande aanbesteding.

De oorspronkelijke bestelling bij Bombardier bevatte 19 locs, gevolgd door 18 stuks uit de eerste optie. Met de laatste bestelling komt NS nu op een totaal van 45 Traxx-locs. Daarnaast rijdt nog een twintigtal locs van leasebedrijven in dienst van NS.

Zoals in de voorgaande bestellingen gaat het om locs van het type Traxx MS serie 186, geschikt voor 160 kilometer per uur en uitgerust met ETCS level 2 voor het rijden op de HSL-Zuid. NS gaat de treindiensten over de HSL-Zuid uitvoeren als ‘sandwich’-bedrijf: aan beide uiteinden van de trein een locomotief met daartussen de rijtuigen. In deze samenstelling kunnen beide locomotieven actief zijn, waardoor de trein sneller kan optrekken.

De locs worden ingezet voor drie binnenlandse treindiensten over de HSL-Zuid: Amsterdam Centraal–Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal–Breda en Den Haag Centraal–Eindhoven. Daarnaast gaan de locs ook rijden in de Beneluxtrein, de uurdienst Amsterdam Centraal–Brussel Zuid vanaf december 2017 via de HSL-Zuid.

ICRm-rijtuig. Foto: Erik Baas

De rijtuigen voor de Beneluxtrein worden de ICRm-rijtuigen, die momenteel worden gemoderniseerd en aangepast in de Nedtrain-werkplaats in Haarlem. Zij krijgen onder meer een nieuw interieur en een gesloten toiletsysteem.

De nieuwe opzet van de Beneluxtrein zal ongeveer tien jaar blijven. In 2025 worden de Traxx-locs en ICRm-rijtuigen afgelost door de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), waarvoor Alstom als preferred bidder is geselecteerd. NS hoopt de bestelling van de ICNG deze zomer definitief te kunnen maken.

4 reacties

 1. De NS is goed bezig
  26 mei 2016 om 09:48

  […] op ons vorige artikel, dat er nog 8 van deze locs in de pijpleiding zaten. Onze collega’s van OV-Magazine schrijven het al, dat de NS de laatste 8 Traxx ook laat komen. De oorspronkelijke bestelling bij […]

 2. asierts
  26 mei 2016 om 09:57

  Kortom, NS blijft tot 2025 als een slinkse slijmslak op de HSL voortkruipen. Niet te geloven. Geef NS de kans om het traag te doen en ze doen het. NS = Nulkommanul Snelheidsambitie.
  Dit is ook uit te leggen als een oneigenlijke anti-concurrentie-truc, want met dit trage geboemel is er vrijwel geen ruimte meer voor snelle internationale treinpaden. Vertraagde HST’s gaan hier nog flink last van krijgen…
  De politiek had een minimumsnelheid voor reguliere HSL-paden moeten vastleggen. 200 km/u lijkt me wel de absolute bodemwaarde.

 3. Chdb
  16 juli 2016 om 07:54

  Gingen er bij NS en NMBS niet ook stemmen op om ook na 2025 met NS-Traxx locomotieven te rijden en met NMBS-rijtuigen? Ik meen ergens gehoord te hebben dat men daarmee wilde blijven rijden vanwege de snelheid (160 km/h), plus dat een loc gemiddeld 40 jaar mee kan. In 2025 zit de afschrijving nog niet op de helft.

  • Chdb
   16 juli 2016 om 07:57

   Aanvulling: doelend op de Beneluxtrein

Lees ook