‘Onbeveiligde Benelux aan ramp ontsnapt’
dossier Fyra

‘Onbeveiligde Benelux aan ramp ontsnapt’

Veertien Traxx-locomotieven die in de Benelux-dienst worden ingezet, rijden slechts met het stokoude Krokodil-beveiligingssysteem door België. Daardoor reed een trein in november op volle snelheid door twee rode seinen.

Het incident deed zich op 1 november vorig jaar voor bij Antwerpen Luchtbal, schrijft De Morgen. Met 90 kilometer per uur negeerde de machinist tot twee keer toe een stoptonend sein. Na een noodtelefoontje van de verkeersleiding zette de machinist een noodremming in. De verkeersleiding in Antwerpen Berchem had in de tussentijd in allerijl de rijweg veranderd om een botsing te voorkomen.

Met Krokodil, dat stamt uit de jaren 30, is het mogelijk om gewoon door te rijden wanneer een stoptonend sein wordt gepasseerd. Ook de passagierstrein die afgelopen weekend Hermalle-sous-Huy tegen een goederentrein botste en waarbij drie mensen om het leven kwamen, reed door een stoptonend sein. Sinds 2015 moeten alle treinen in België uitgerust zijn met TBL1+, waarmee dat niet meer mogelijk zou moeten zijn. Er is echter een ontheffing voor internationale treinen.

De veertien Traxx’en waarom het gaat werden ingehuurd nadat de Fyra van het spoor werd gehaald. Vanwege de tijdsdruk is er toen niet besloten om de locs uit te rusten met TBL1+. “Je moet weten: we hadden na de Fyra al genoeg negatieve aandacht gekregen”, zegt een Belgische regeringsbron tegen De Morgen. De locs rijden in Nederland onder ATB-vv, waarbij het probleem zich niet voordoet. Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols is er besloten om de inbouw van TBL1+ samen te laten vallen met de installatie van ERTMS. Voor het einde van dit jaar vervalt ook de ontheffing voor internationale treinen. “Tegen die tijd moeten alle Traxx-locs ook uitgerust zijn met TBL”, aldus Crol.

Tegen de machinist is een onderzoek ingesteld. Het negeren van de seinen zou komen door verstrooidheid. De 250 passagiers konden uiteindelijk met twee uur vertraging hun weg vervolgen.

Vorige week kwam de veilligheid van de Benelux ook al ter discussie nadat bleek dat bij de Belgische rijtuigen die tijdelijk tussen Amsterdam en Brussel werden ingezet, de deuren soms spontaan openvlogen. De inzet van die rijtuigen werd toen gestaakt. Het tekort vangen NS en NMBS op met ICR-rijtuigen.

15 reacties

 1. Tsipora Pereira
  9 juni 2016 om 16:06

  Hier gaan krokodillentranen geweend worden en daarna gaat alles weer precies zo verder. Want de verantwoordelijke personen, en dat zal niet die machinist zijn, die kunnen hun beslissing recht praten, Hebben dat al gedaan begrijp ik.

 2. Michiel ten Broek
  9 juni 2016 om 16:22

  Kleine aanvulling/correctie: de locomotieven reeks 28 trokken de Beneluxtreinen al vanaf enkele jaren voor het Fyradebacle (als opvolger van de reeks 1180) – namelijk vanaf dienstregeling 2010. Van tijdsdruk door een plotselinge inzet lijkt mij dus geen sprake.

  • Tsipora Pereira
   9 juni 2016 om 20:53

   Dat wil zeggen dat er is gelogen over de reden van inzet van deze locomotieven?

   • Michiel ten Broek
    16 juni 2016 om 17:15

    Nou nee, maar een deel van het verhaal staat er niet in. De suggestie wordt sterk gewekt dat de reeks 28 pas na het Fyra-debacle als noodgreep met ICR is ingezet. Die inzet als noodgreep klopt op zich wel, maar de locs en de rijtuigen waren gedurende meerdere jaren al ingezet geweest in dezelfde Benelux en waren daar koud twee maanden eerder uit teruggetrokken (vanwege de komst van de Fyra). Natuurlijk konden de locs bij de noodgreep niet Ineens van TBL+ voorzien worden, maar daar had men dus al jaren de tijd voor gehad en sindsdien inmiddels ook al drie jaar.

 3. Mistermister
  10 juni 2016 om 10:31

  Jammer dat een niet kloppend artikel uit een krant klakkeloos wordt overgenomen. …

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   10 juni 2016 om 11:19

   We zijn het verhaal wel degelijk nagegaan bij NMBS en zij bevestigden dat het klopte.

 4. Mistermister
  10 juni 2016 om 14:13

  Er is geen ontheffing voor Internationale treinen….
  Alle Traxxen , 2802 t/m 2844 en 2861 en 2863 rijden namelijk nog met Memor.
  Dus ook de NMBS logistics Traxxen en bijna alle locs van private goederenvervoerders….
  Volle snelheid. ..?
  De baanvaksnelheid is 130 km/u….
  Dus geen volle snelheid ….
  Allerijl rijweg veranderd…?
  Dat lukt niet binnen een minuut ….., zeker omdat men nog moet gaan reageren op het moment dat het opgemerkt wordt…
  Traxxen reden al in de Benelux vanaf 2009 er is nog nooit iets gebeurt , dus zo gevaarlijk is het systeem niet…
  Of alle Benelux machinisten moeten uitzonderlijk goede machinisten zijn….
  Botsing van afgelopen weekend….
  Die trein had TBL 1+ en geen Memor…..
  Dus het artikel is meer een sensatieartikel ….
  Maar goed…
  De bijgeplaatste foto is in ieder geval leuk….

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   10 juni 2016 om 14:58

   Memor is de andere naam voor Krokodil. Verder zijn alle details nagegaan bij NMBS en hebben ze dit bevestigd.

  • Hildebrand
   16 juni 2016 om 09:51

   De ontheffing staat gewoon in het artikel. En twee stop tonende seinen passeren lijkt mij toch wel een issue. En dat vindt de NMBS zelf ook. Onbeveiligd is een wat groot woord, maar in artikel wordt duidelijk uitgelegd wat daarmee bedoeld wordt.

   • Rian vann der Borgt
    16 juni 2016 om 09:54

    Er is geen ontheffing nodig want TBL1+ is niet verplicht want dat mag niet verplicht worden gesteld.

 5. Rian van der Borgt
  10 juni 2016 om 20:37

  Er is geen verplichting in België om TBL1+ te installeren. Dat kan niet, want dat is geen bij de EC aangemeld nationaal beveiligingssysteem. De NMBS heeft zich ertoe verbonden om TBL1+ in al zijn treinen te installeren, maar dat is iets anders.
  Er kan alleen maar ERTMS worden opgelegd en Krokodil kan dan worden verwijderd. (Bij aanwezigheid van TBL1+ kunnen vervoerders dat ook gebruiken maar dat is uitdrukkelijk geen verplichting.) Dat zou gaan gebeuren maar omdat Bombardier de software voor de Traxxen maar niet in orde krijgt, is daarvoor Krokodil nog een tijdje behouden gebleven.

 6. Mistermister
  10 juni 2016 om 21:29

  Memor is niet een andere naam voor krokodil….
  Memor is het beveiligingssysteem en de krokodil de geribbelde contactstrip tussen de spoorstaven. …
  De Traxxen rijden al met ETCS alleen nu nog in level 0 maar binnen afzienbare tijd wordt dat level 1….
  Ook TBL zal worden geïnstalleerd met een los bedieningskasten in de cabine. …
  Maar geloof wat je wilt geloven….
  Dit riekt echter wel naar stemmingmakerij. …

 7. Rian van der Borgt
  10 juni 2016 om 22:13

  Verder heeft bij mijn weten geen enkele goederenvervoerder TBL1+. NMBS Logistics gaat het nog wel krijgen maar de rest vermoedelijk niet.

 8. Robert Jan Roos
  12 juni 2016 om 01:44

  Gezien de reacties is duidelijk dat het lastig is uit te leggen wat nu TBL1+, Memor of Krokoldil is. Laat staan indien dit in een artikel voor externen uitgelegd moet worden. En laten we wel zijn, een beetje sensatie verkoopt.

 9. Robert Jan Roos
  12 juni 2016 om 01:48

  Los van deze informatie, het is goed dat onze zuiderburen zo hard aan het werken zijn om TBL aan te brengen.

Lees ook