Platform voor grensoverschrijdend spoor
dossier Veranderaars

Platform voor grensoverschrijdend spoor

door in rubriek spoor
1 reactie

Nederland begint een platform om grensoverschrijdend passagiervervoer per spoor te verbeteren. In 2018 moet dat platform met resultaten komen.

Het platform richt zich op grensoverschrijdende spoorverbindingen in de Benelux en Duitsland. De komende twee jaar moet het platform het marktpotentieel voor grensoverschrijdende verbindingen bestuderen, kijken waar de kansen en belemmeringen liggen en met praktische voorstellen komen om verbindingen te verbeteren.

Staatssecretaris Dijksma kondigde het platform aan op de Spoortop tijdens de TEN-T-dagen in Rotterdam. Dijksma erkende dat de overheidsbudgetten klein zijn, maar verwacht dat de markt sommige mogelijkheden kan oppakken, ‘maar daar moeten overheden wel voor openstaan’, aldus Dijksma.

De overheden van de Benelux en Duitsland roepen partijen in de sector op om reisinformatie en boekingssystemen op elkaar af te stemmen. Nordrhein-Westfalen, Limburg, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant werken aan een position paper om grensoverschrijdende spoorverbindingen te verbeteren. Datzelfde gebeurt tussen Niedersachsen, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Nederland en België zullen een bilateraal verdrag tekenen om de onderlinge spoorverbindingen te verbeteren. Concrete plannen worden echter nog niet genoemd.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Wouter van Gessel
    27 juni 2016 om 18:15

    Stichting Freedom of Mobility vind het belangrijk dat Nederland zijn verbindingen naar Duitsland en België sterk gaat verbeteren. Voorwaarde is dat een intercity ook grensoverschrijdend gaat rijden, reserveren niet nodig is en de frequentie op orde. Verder moet de reistijd tussen de metropoolregio’s flink onlaag met een factor 2 tot 3. Op die manier is er een alternatief voor de auto en kan het spoor marktaandeel terug veroveren.

Lees ook