Stichting Zero Emissie Busvervoer stopt
dossier ZE2025

Stichting Zero Emissie Busvervoer stopt

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Stichting Zero Emissie Busvervoer stopt

De Stichting Zero Emissie Busvervoer houdt binnenkort op te bestaan. De beoogde drie jaar om de doelstellingen te behalen, werden vijf jaar, maar voorzitter Marijke van Haaren is tevreden over het eindresultaat.

De stichting is al een aantal maanden geleden gestopt met wervende werkzaamheden. “We werken aan het eindrapport voor de Europese Investeringsbank. Dat verwachten we met een maand klaar te hebben”, aldus Van Haaren. Het eindrapport is de verantwoording voor de 2,5 miljoen euro subsidie die de Stichting Zero Emissie Busvervoer (ZEB) kreeg van Europa.

Aan de belangrijkste voorwaarde – een hefboomeffect van minstens 50 miljoen euro – is ruimschoots voldaan, volgens Van Haaren: “Er is een totale omzet uit voortgekomen van 150 miljoen euro. Daarbij hebben we alle doelstellingen die we van tevoren hadden gesteld gehaald.” Daarvoor was wel vijf jaar nodig, in plaats van drie jaar.

Van Haaren vindt dat er op alle niveaus anders moet worden gewerkt. “Je moet met meer partijen aan tafel zitten dan bij de aloude aanbestedingsvormen. Dat hebben we bij onze pilotprojecten in Brabant en Limburg ook gedaan en met resultaat”, aldus Van Haaren. “We hebben er veel van geleerd. Met name dat de omslag naar zero emissie niet vanzelf gaat. Er is nog een hoop werk te doen, maar we zijn tevreden met de nieuwe Green Deal in april. Dat is rechtstreeks resultaat van ons werk.”

In die overeenkomst staat dat alle nieuwe bussen die in 2025 worden aangeschaft zero emissie moeten zijn. Er is echter een belangrijke voorwaarde: als de total cost of ownership (TCO) hoger is dan van een bus die wel emissies uitstoot, dan mag er van de verplichting worden afgeweken. ZEB wil dat ondervangen met een nieuw TCO-model voor zero-emissiebussen. Dat model is al klaar en komt over enkele weken onder beheer van het CROW.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook