Nieuwe bussen rijden vanaf 2025 op elektriciteit of waterstof. Dat staat in de overeenkomst ‘Zero emissie OV’ die staatssecretaris Dijksma (IenM) vandaag tekende met de decentrale overheden.
Nieuwe deal over nul emissie in 2025
De provincies en de metropoolregio’s hebben vastgelegd dat zij bij het uitschrijven van de aanbesteding eisen dat alle bussen uitstootvrij moeten zijn. Daarnaast moet de energie voor de bussen uiterlijk 2025 volledig duurzaam worden opgewekt door zonnepanelen of windmolens uit de regio.
De overeenkomst ‘Zero emissie OV’ is in feite een herhaling van de ‘Green Deal’ die minister Melanie Schultz van IenM al in 2012 sloot met de Stichting Zero Emissie Busvervoer en de decentrale overheden. De nieuwe overeenkomst is vandaag getekend tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop, waar staatssecretaris Dijksma de Europese milieuministers ontving.
Als voordeel van de vergroening noemt Sharon Dijksma dat er ruimte komt voor innovatie in nieuwe en goedkopere technieken. Producenten VDL en Ebusco verkopen al elektrische bussen in Nederland en in het buitenland. De Chinese fabrikant BYD, leverancier van 6 elektrische bussen op Schiermonnikoog en 35 op Schiphol, heeft nu ook een vestiging in Nederland.
Van een investeringsfonds, dat wordt gefinancierd door overheden en bedrijfsleven voor de transitie naar zero emissie, lijkt voorlopig geen sprake. De Kamer had de staatssecretaris daar om gevraagd in de motie Van Veldhoven van 30 oktober 2014.
Volgens een inventarisatie van CROW-KpVV uit 2015 rijden er, afgezien van de 39 trolleybussen in Arnhem, slechts 13 elektrische bussen in Nederland: 6 op Schiermonnikoog, 3 in Utrecht, 3 in Noord-Brabant en 1 in Maastricht. Inclusief de trolleys is het elektrische wagenpark nu nog maar 1 procent van het totaal.
In het Energieakkoord (september 2013) is het doel 100 waterstofbussen en 500 elektrische bussen in 2020. Volgens het CROW is dit haalbaar. Tot 2020 lopen 22 ov-concessies af waaraan ruim 2500 bussen zijn gekoppeld, ongeveer de helft van het totaal. Grote kansen voor elektrisch vervoer ziet CROW in de steden Amersfoort, Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Almere, Zwolle, Dordrecht, Rotterdam, Groningen en Hilversum.
Meer artikelen met dit thema
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Langeafstandsbus is ondergewaardeerd door negatief imago
27 mei om 08:55 uurDe langeafstandsbus is voor veel Nederlanders een blinde vlek. Zo’n dertig…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Faillissement dreigt opnieuw voor Ebusco
30 apr om 11:51 uurEbusco, de Nederlandse producent van elektrische bussen, bevindt zich opnieuw in een kritieke financiële…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Reactie toevoegen