Verbetering Schiphol ten koste van Ertms
dossier Ertms

Verbetering Schiphol ten koste van Ertms

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Verbetering Schiphol ten koste van Ertms

Voor een betere bereikbaarheid van station Schiphol trekt het kabinet 250 miljoen euro uit. Die reservering gaat ten koste van de invoering van Ertms op het spoornet.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Kamer. Het kabinet heeft een intentieovereenkomst gesloten met Schiphol, NS en de Stadsregio Amsterdam om de capaciteit van station Schiphol te vergroten. De deelnemende partijen zullen moeten meebetalen, hoeveel is nog niet duidelijk. Eerst komt er een verkenning die begin 2018 gereed moet zijn. Het Rijk investeert maximaal 250 miljoen euro.

Hoewel het Infrastructuurfonds met twee jaar wordt verlengd tot 2030, is het niet mogelijk om de 250 miljoen te dekken uit de ‘vrije investeringsruimte’. Het geld moet uit bestaande projecten komen. Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer komt daarvoor niet in aanmerking, omdat dat al te krap is begroot.

Bij Ertms zag Dijksma haar kans wel schoon, omdat het programmabureau momenteel werkt aan een nieuwe uitrolstrategie. Door het budget voor Ertms tot en met 2018 met 250 miljoen te verminderen, komt Ertms waarschijnlijk later tot stand. Op korte termijn worden mogelijk minder baanvakken van Ertms voorzien. In het najaar neemt Dijksma een besluit, als de uitrolstrategie klaar is.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook