ACM beperkt proef op Valleilijn tot een jaar

ACM beperkt proef op Valleilijn tot een jaar

ACM geeft toestemming voor een proef met eenmaal in- en uitchecken op de Valleilijn voor maximaal een jaar. Daarmee is landelijke invoering van ‘single check-in check-out’ nog ver weg.

De proef van NS en Connexxion om eenmaal in- en uitchecken bij een overstap op de Valleilijn mogelijk te maken, stuitte vorig jaar op bezwaar van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). ACM wilde voorkomen dat NS en Connexxion bedrijfsgevoelige informatie uitwisselen die na afloop van de proef wordt gebruikt voor commerciële doeleinden of bij toekomstige aanbestedingen. Daarom mag de proef maar een jaar duren.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “We maken deze proef graag mogelijk omdat we de voordelen voor de reizigers belangrijk vinden. Tegelijkertijd waken we ervoor dat de concurrentie niet wordt verstoord. Door de aanbestedingen hebben we goed openbaar vervoer met scherpe prijzen. Dat moeten we zo houden.”

Verwarring
Op de Valleilijn staan op de stations Amersfoort en Ede-Wageningen in- en uitcheckpalen van NS en Connexxion naast elkaar op het perron. Het uitchecken bij de ene vervoerder en weer inchecken bij de andere levert verwarring en tijdverlies op voor de reizigers.

NS en Connexxion moeten van ACM waarborgen in de informatiesystemen bouwen om te voorkomen dat ze concurrentiegevoelige OV-chipkaartgegevens uitwisselen. Ook mogen ze geen informatie over exploitatiekosten delen, die van belang kan zijn bij een toekomstige aanbesteding. Tijdens de duur van de proef geldt het NS-tarief op de Valleilijn.

Uiterst ongelukkig
Reizigersvereniging Rover vindt het ‘uiterst ongelukkig’ dat de proef al na 12 maanden wordt stopgezet. “Dit moet voor vervoerders en overheden een prikkel zijn om snel aan de slag te gaan met een manier om enkelvoudig in- en uitchecken permanent te regelen binnen de grenzen van de wet. Het belang van de consument mag niet lijden onder de marktwerking in het ov”, aldus Rover.

Eén reactie

  1. Robert Jan Roos
    15 juli 2016 om 10:42

    Dat er een proef gaat komen juich ik heel erg toe. Ben wel benieuwd welk tarief er straks afgeschreven gaat worden indien van Amersfoort naar Arnhem gereden wordt. De huidige tarieven zijn bij NS inchecken €14,10, via de Valleilijn €9,62. Dat laatste wordt nu gedurende de proef NS-tarief, via Utrecht of via Barneveld?

Lees ook