PHS op A2-corridor op z’n vroegst in 2018
dossier PHS

PHS op A2-corridor op z’n vroegst in 2018

door in rubriek hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor PHS op A2-corridor op z’n vroegst in 2018

De verwachting is dat niet eerder dan in 2018 er zes Intercity’s per uur gaan rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Die treinen gaan op zes seconden nauwkeurig vertrekken.

Dat zei Jeroen Fukken, programmamanager Beter en Meer voor NS en ProRail, gisteren op de Dag van de Rail. Het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) wordt ‘zorgvuldig en gefaseerd’ ingevoerd, zei Fukken. Volgende week moet de beslissing vallen wanneer PHS wordt ingevoerd, met als eerste traject Amsterdam–Eindhoven. De ambitie om te beginnen met invoeren ligt ergens tussen 2017 en 2021, maar Fukken liet doorschemeren dat 2017 waarschijnlijk niet zal lukken. “Als het aan mij ligt rijden er in 2018 50 procent meer treinen tussen Amsterdam en Eindhoven.”

Lees ook: NS en ProRail willen PHS afzwakken

Om de Intercity’s in een cadans van tien minuten te laten rijden, is het wel nodig dat treinen minder spreiding krijgen; ze moeten stipter op de tijd gaan rijden. Daarom heeft een deel van het rijdend personeel in een pilot al een dienstregeling meegekregen die op tienden van minuten (dus zes seconden) nauwkeurig is. Fukken: “Ik zou niet weten waarom we die nauwkeurigheid niet met de reiziger zouden communiceren.”

Ook de in- en uitstapprocedure moet worden versoepeld. Een voorbeeld daarvan is de proef met het LED-scherm op station ‘s-Hertogenbosch, waarop staat aangegeven waar de eerste en tweede klas zich bevinden en waar er nog plek is in de trein. In een instructiefilm over de pilot voor het rijdend personeel dat Fukken vertoonde, sprak hij ook nog van een ‘Zeker-zone’, een groen vlak op het perron waar je makkelijk in- en uit kan stappen en waar de conducteur standaard aanwezig is als aanspreekpunt.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook