Tienjarig railcontract voor RET en HTM

Tienjarig railcontract voor RET en HTM

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Tienjarig railcontract voor RET en HTM

De Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft vandaag twee tienjarige railconcessies verleend: aan de RET in Rotterdam en aan HTM in Den Haag. De contracten gaan in december in.

Bij de RET (metro en tram) gaat het om een contract van in totaal drie miljard euro en bij HTM (alleen tram) om 2 miljard euro. Behalve het vervoer maken ook onderhoud van de infrastructuur en sociale veiligheid deel uit van de overeenkomst. Uitgangspunt van de nieuwe concessies is dat de huidige tram- en metrolijnen gehandhaafd blijven.

7,8 in 2026
Concessieverlener MRDH stelt kwaliteitseisen aan het vervoer. De reizigers van RET en HTM moeten het vervoer minimaal een 7,5 geven, oplopend tot een 7,8 aan het einde van de concessieperiode. De RET hoeft daar niet veel extra’s voor te doen; vorig jaar haalde de Rotterdamse vervoerder al een 7,8 voor de tram en een 7,6 voor de metro. Voor HTM is er werk aan de winkel; de tram kreeg in 2015 een 7,4.

De MRDH heeft daarnaast ook afspraken vastgelegd over stiptheid en minimale rituitval. De daaraan gekoppelde bonus/malus-regeling prikkelt de vervoerders om op tijd te rijden. Een aanvullende kwaliteitsimpuls is het informatiepunt dat HTM in Delft gaat openen. De RET legt zich toe op het uitbreiden van de RET-app en het ontwikkelen van Engelstalige reisinformatie en route-informatie in de tram.

Eén aandeel
De definitieve gunning aan HTM is pas in het najaar, omdat de gemeente Den Haag nog moet beslissen over de aankoop van één aandeel HTM door de MRDH. De zeggenschap in HTM komt nog aan de orde in de Haagse gemeenteraad. Rotterdam is al akkoord met de aankoop van een aandeel. Die is nodig om te voldoen aan de wettelijke eisen voor inbesteding.

Lees ook:  NS verkoopt aandelen HTM aan gemeente

Railconcessie RET

Vanaf links: Marc Rosier (bestuurslid Vervoersautoriteit MRDH en wethouder Zoetermeer), Pedro Peters (directeur RET) en Pex Langenberg (voorzitter Vervoersautoriteit MRDH en wethouder Rotterdam).

000

Foto helemaal boven: Vanaf links Marc Rosier, Tom de Bruijn (vice-voorzitter van de Vervoersautoriteit MRDH en wethouder Den Haag) en Jaap Bierman (directeur HTM).

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook