Abellio wint East Anglia met megaorder

Abellio wint East Anglia met megaorder

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Abellio wint East Anglia met megaorder

NS-dochter Abellio heeft de spoorconcessie East Anglia binnengehaald met de belofte om het materieelpark in Zuidoost-Engeland te vernieuwen voor anderhalf miljard pond.

Met het winnende bod is Abellio vandaag door het Britse verkeersministerie Department for Transport aangewezen als Preferred Bidder voor de spoorconcessie East Anglia, die ingaat op 16 oktober 2016 en duurt tot 2025. Het ministerie looft in de bekendmaking de uitbreiding van het vervoeraanbod en de investering van Abellio in nieuwe treinen. “Dit is de grootste investering in spoorwegen sinds het Victoriaanse tijdperk”, juicht verkeersminister Chris Grayling.

Tussen januari 2019 en september 2020 stromen 169 nieuwe treinen in met in totaal 1043 rijtuigen. Tot die tijd krijgen veel bestaande treinen, die tot de oudste van het land behoren, een facelift. Uit de fabriek van Bombardier in het Engelse Derby komen 665 Aventra-treinstellen die gaan rijden op de lijnen van West Anglia en Great Eastern. Daarnaast levert Stadler 58 Flirt-treinen, zowel in de intercity-uitvoering als in de dieselvariant.

Abellio rijdt al in East Anglia sinds februari 2012. In de aanbesteding troefde de NS-dochter National Express en First Group af. Het aanbod is er naar. Het aantal treindiensten stijgt met 1144 per week, het aantal zitplaatsen neemt toe met 55 procent tijdens de ochtendspits naar Londen en de reistijd daalt gemiddeld 10 procent. Abellio belooft automatisch geld terug te betalen bij vertraging. En de punctualiteit neemt toe van 89,7 procent nu naar 92,9 procent.

In de treinen en op de stations komt gratis hoogwaardige wifi. Abellio investeert 120 miljoen pond in depots en in een nieuwe onderhoudsfaciliteit. Bijna 60 miljoen pond gaat naar de verbetering van stations: digitale reizigersinformatie op alle 131 stations, verbeterde balies en loketten, meer kaartautomaten en extra parkeerruimte voor bijna 1800 auto’s en 4000 fietsen.

Abellio vervoert 1,6 miljoen passagiers per week naar tal van kleinere en grote plaatsen, waaronder Cambridge, Chelmsford, Colchester, Hertford, Ipswich, Norwich, Peterborough en Southend, en naar de luchthavens Southend en Stansted. Naast East Anglia exploiteert Abellio in het Verenigd Koninkrijk de spoorconcessies van ScotRail en Merseyrail (in een joint venture met Serco).

Lees ook: Abellio verliest Northern Rail aan Arriva.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook