Nederlandse nachttrein sneuvelt nu echt

Nederlandse nachttrein sneuvelt nu echt

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB neemt een groot deel van de nachttreindiensten over die DB in december staakt. De verbinding vanuit Amsterdam zit daar echter niet bij.

In tegenstelling tot DB ziet ÖBB nog wel brood in de nachttrein. DB zag het niet meer zitten om te investeren in nieuw materieel. ÖBB stak juist 46 miljoen euro in nieuwe slaaprijtuigen en is voornemens die investering uit te breiden.

Vanaf december neemt ÖBB een deel van het Duitse slaap- en autotreinnet over. Het gaat om de noord-zuidas Hamburg/Düsseldorf–München–Innsbrück. Ook leggen de Oostenrijkers een nachttrein van Zürich naar Hamburg in via Frankfurt, Erfurt en Berlijn. De verbinding naar Hannover verdwijnt. Tussen Düsseldorf en München gaat een autotrein rijden. Vanuit München zet ÖBB vanaf december een nachttrein in over Salzburg naar Rome, Venetië en Milaan. Naast couchette- en slaaprijtuigen krijgen alle treinen ook zitrijtuigen.

ÖBB laat vooralsnog geen nachttreinen meer rijden naar Warschau, Keulen en Amsterdam, maar volgens Zugereiseblog is er wel de ambitie om de verbinding München-Düsseldorf in de toekomst weer te verlengen naar Nederland. Een woordvoerder van NS geeft aan dat er echter geen gesprekken met ÖBB gaande zijn. Voorlopig vertrekt in december de laatste geregelde slaaptrein uit Nederland.

De Oostenrijkse spoorwegen zetten zwaar in op de nachttrein. Nu al reizen jaarlijks meer dan een miljoen mensen met een ÖBB-nachttrein, goed voor 17 procent van de omzet van het bedrijf. Met de gedeeltelijke overname van het Duitse nachtnet zal dat aandeel nog verder groeien.

Eén reactie

  1. Nachttrein - is er nog een toekomst? - Noord West Express
    11 oktober 2016 om 00:18

    […] Nederlandse nachttrein sneuvelt nu echt – een artikel in OV Magazine over de laatste nachttreinen in Nederland, maar ook over de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB, die wél in de nachttrein investeren.   […]

Lees ook