Het oude station van Deurne in glas

Het oude station van Deurne in glas

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Het oude station van Deurne in glas

Station Deurne knapt langzaam maar zeker op, dankzij de inspanningen van de Coöperatie Stationspark Deurne onder leiding van Michel Lintermans. Zijn nieuwste idee is om een glazen replica te bouwen van het historische station.

Bekijk ook de fotoreportage Station Deurne fleurt op

Het watertappunt is aangelegd, de bermbloemen bloeien, de zwerfboekenkast staat, de schakelkasten zijn beplakt met fraaie foto’s, een usb-boom laadt je telefoon op, de mobiele moestuin wacht op het volgende braakliggend terrein. Veel is al gerealiseerd. Maar er valt ook nog genoeg te doen.

Zo is Michel Lintermans al een tijd in gesprek met ProRail om plantenbakken te plaatsen op het kale middenperron. Aanvankelijk voelde ProRail er weinig voor. Het perron zou te smal zijn. Maar er lijkt beweging te komen in de zaak. Kwestie van volhouden en investeren in een goede relatie met ProRail en NS. Met steeds weer nieuwe mensen. De locatiemanager van NS is de vijfde in twee jaar tijd waar Lintermans mee te maken heeft.

Zonnepanelen en sedum op het stationsdak, comfortabele zitbanken, zuinige lcd-verlichting, een reparatiekist voor fietsers; er staat nog zoveel op het wensenlijstje, maar als hij echt mag dromen: het oude stationsgebouw, gesloopt in 1976, op ware grootte terugplaatsen. Dat hoeft niet per se op de plek van het huidige station. Een stukje verderop in westelijke richting zou ook mooi zijn, waar het station ooit stond.

Het grote voorbeeld is de glazen boerderij van architect Winy Maas in diens geboorteplaats Schijndel. Een stalen skelet met glazen panelen, beplakt met folie waarop elementen van diverse boerderijen uit de omgeving zijn gebruikt voor het ontwerp van één nieuwe boerderij. Lintermans vindt het prachtig. Zo zou wat hem betreft ook het oude stationsgebouw van Deurne in glas mogen terugkeren.

Of het er ooit komt? Lintermans is van het aanhoudende type, dus wie weet.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook