Nieuwe voertuigen voor Brusselse metro

Nieuwe voertuigen voor Brusselse metro

door in rubriek metro
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe voertuigen voor Brusselse metro

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB bestelt 43 nieuwe metrostellen van CAF met een optie op nog eens 47 andere stellen in de komende 12 jaar. Ook wordt de beveiliging op het net gemoderniseerd.

Met de aankoop is 353 miljoen euro gemoeid. Het Spaanse CAF leverde vanaf 2007 ook al 21 metro’s aan Brussel (zie foto). Of deze order gelijk zal zijn aan de vorige wil MIVB nog niet kwijt; details geeft het bedrijf pas later prijs.

De metrostellen zijn nodig om de stijgende reizigersaantallen op te vangen. Afgelopen jaar vervoerde het systeem 135 miljoen reizigers. Met name op lijn 1 en 5 is het erg druk. Bovendien wordt premetrolijn 3 omgevormd tot een volwaardige metro en verlengd tot in Evere.

Om de frequentie te kunnen verhogen, bouwt Ansaldo STS voor 88 miljoen euro een nieuw beveiligingssysteem. Daarmee moet het mogelijk zijn metro’s elke 2 minuten te laten rijden in plaats van 2,5 minuut nu. In de toekomst moet het mogelijk zijn om de interval nog verder te verhogen naar elke 90 seconden een metro. De nieuwe beveiliging zal vanaf 2020 eerst worden ingesteld op lijn 1 en 5; vervolgens volgt in fases de rest van het net.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook