9292 verhoogt telefoontarief naar 90 cent

9292 verhoogt telefoontarief naar 90 cent

9292 gaat het tarief voor telefoongesprekken verhogen van 70 naar 90 cent per minuut. Volgens 9292 is dat nodig omdat het aantal gesprekken terugloopt.

De tariefsverhoging gaat in op 11 december, gelijk met de nieuwe dienstregeling. 9292 ziet een verschuiving van de telefonische dienstverlening van reisinformatie naar informatie bij calamiteiten en het geven van abonnementsadviezen.

Het aantal telefoontjes neemt af en de dienstverlening is kostbaar, aldus 9292. De kosten zitten vooral in de opleiding van personeel en het werken met speciale systemen, zegt de reisinformatiedienst.

Al eerder werd de dienstverlening uitbesteed aan Cendris, onderdeel van PostNL. Daardoor zijn de kosten wel gedaald, maar om uit de kosten te komen is een tariefverhoging noodzakelijk, zegt 9292.

Volgens directeur Stefan Hulman verwerkt 9292 dagelijks gemiddeld nog vijf- tot zeshonderd telefoontjes. “Op het hoogtepunt, voordat het internet opkwam, waren dat nog 24 miljoen telefonische adviezen per jaar”, aldus Hulman. De telefoontjes zijn tegenwoordig een fractie van de aanvragen, zegt hij. Dagelijks geeft 9292 2 miljoen digitale reisadviezen. Hulman: “De hele tent is veranderd. We hebben de kosten kunnen beperken om wat van de randen van de telefonische bereikbaarheid af te halen, zodat we de duurste uren kwijt zijn. En we hebben sommige arbeidsvoorwaarden nog eens tegen het licht gehouden.”

Meer dan 90 cent per minuut mag een informatienummer niet vragen. “Dit is wel de grens”, aldus Hulman. Toch verwacht hij nog wel lang door te kunnen gaan met telefonische reisadviezen. “Maar uiteindelijk is het aan de vervoerders of zij deze service nog willen bieden of dat we ons ergens anders op moeten concentreren.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

4 reacties

 1. eduard5208
  19 september 2016 om 20:18

  De volgende stap is duidelijk: sluiten die tent. Het open houden van dat circus is (te) kostbaar. Op telefonische dienstverlening zit niemand (meer) te wachten. Stop er begin december maar mee, tegelijk met de laatste nachttrein. Ook zo’n dienst, waar niemand meer gebruik van maakt. Wellicht een goede aanleiding voor een afscheidsfeestje, te organiseren door dit vakblad.

 2. Manuel
  22 september 2016 om 19:20

  Het is werkelijk schandalig dat een potentiële klant überhaupt moet betalen voor informatie over het product (de reis, waar ook al voor betaald wordt), laat staan het absurde bedrag van 90 cent per minuut. Denk aan ouderen en anderen die niet kunnen internetten of hulp kunnen vragen aan anderen. Werkelijk ongekend: schofterig.

 3. MvM
  29 september 2016 om 18:14

  9292 vind ik het schoolvoorbeeld van non-interesse van politici in het OV. Dat hebben zij voor het autoverkeer wel anders geregeld. Als ik op 92 bustijden opzoek op een traject waar ik uit eerdere ervaring weet dat er een bus rijdt krijg ik soms mededeling dat daar geen bus komt; of moet ik via Gmaps de halte en de lijn met bijbehorende stoptijden opzoeken.
  Toen ik ooit belde kreeg ik -in de wacht gezet voor 70 eurocent per minuut- na eindeloze info van mijn kant ook geen flitsend en juist antwoord; er leek wel een net ontgroende werkstudent aan de lijn te zijn die ik had gewekt.
  De 92-website is nu wel aangepast maar kan niet tippen aan de snelheid waarmee treintijden je tegemoet flitsen (waarbij de Deutsche Bahn de NS nog altijd de loef afsteekt).
  0,90 Euro / minuut vragen . . . , lef valt niet te ontkennen.

 4. Alexander V. van Dijl
  2 november 2016 om 19:08

  Helaas klopt de informatie niet helemaal. Het maximumtarief voor een 0900-nummer is 1 euro per minuut, geen 90 cent per minuut. Blijft bizar dat je zo ontzettend veel moet betalen om een simpel reisadvies op te vragen!

Lees ook