Futuristische bus op poten ‘in zes steden’

Futuristische bus op poten ‘in zes steden’

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Futuristische bus op poten ‘in zes steden’

De Chinese fabrikant achter de futuristische Trans Elevated Bus (TEB) weerspreekt dat het bedrijf mensen oplicht. “We hebben in zes Chinese steden contracten ondertekend”, aldus een vertegenwoordiger.

De TEB kwam de afgelopen jaren al meerdere malen in het nieuws. De bus van 8 meter breed staat hoog op de wielen, zodat hij over het autoverkeer kan heen rijden. De voertuigen hebben een capaciteit van tussen de 1200 en 1400 passagiers en een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid moet uitkomen op 40, vergelijkbaar met een metro.

Minder positief
De laatste berichten over de TEB waren minder positief. Fabrikant Huaying Group zou, behalve het protoype, nog geen plannen hebben voor meer voertuigen; investeerders – vooral particulieren – zouden kunnen fluiten naar hun centen.

Dochterbedrijf BZM Canada staat echter wel gewoon met een demostand op InnoTrans in Berlijn. Ren Wang, die het bedrijf vertegenwoordigt op de Europese en Amerikaanse markt, zegt dat de TEB wordt geleverd aan zes Chinese steden. Die steden zijn middelgroot naar Chinese begrippen, ze tellen elk drie tot tien miljoen inwoners.

Wantrouwen
Een van die steden is Zhoukou in de provincie Henan, waar ook de fabriek en de onderzoeksafdeling zijn gevestigd. Volgens Wang zijn de voertuigen op dit moment in productie en moeten ze volgend jaar gaan rijden. Wang: “De negatieve berichten kwamen vooral uit de Chinese pers. Dat heeft vermoedelijk te maken met wantrouwen over de nieuwe technologie.” Orders voor westerse markten zijn er nog niet.

Twee rijstroken
De TEB is vrij uniek in zijn soort. Het enorme voertuig overspant twee rijstroken en rijdt op rails. De hoogte is beperkt; alleen personenauto’s tot 2 meter hoogte kunnen er onderdoor. Vrachtwagens moeten van de overige rijstroken gebruik maken. “Maar dat is geen probleem. In de regel is maar zo’n 10 procent van het verkeer in deze steden vrachtverkeer”, aldus Wang.

Passagiers kunnen in- en uitstappen op eilandperrons tussen de rijstroken in. De voertuigen worden elektrisch aangedreven en hebben een vergelijkbare capaciteit als een metrolijn. De kosten bedragen echter een fractie, aldus de fabrikant. Volgens de bouwer kost de infra 20 miljoen dollar per kilometer, tegenover 100 miljoen dollar voor een metrolijn.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook