Vernieuwd station Harderwijk geopend

Vernieuwd station Harderwijk geopend

Station Harderwijk heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Vanochtend openden de gemeente Harderwijk, provincie Gelderland, NS en ProRail het nieuwe station en de verkeers- en reizigerstunnel. Maar af is het nog niet.

Het nieuwe stationsgebouw vervangt het oude gebouw uit 1983. Het nieuwe gebouw kenmerkt zich door veel glas. De bovenste verdieping staat nog leeg in afwachting van een nieuwe huurder; in de benedenverdieping is een Kiosk gevestigd.

Bekijk de foto’s van station Harderwijk.

Ook nieuw is de ruime onderdoorgang met ruimte voor een verkeerstunnel voor auto’s, fietsers en voetgangers en een breed opgezette reizigerstunnel met veel licht. De oude perronkap uit 1913 is behouden gebleven; een deel van de kap is wel vervangen door glas, om meer licht in de tunnel door te laten. Net als bij de stations Apeldoorn en Hilversum loopt de directe omgeving als een soort trechter de tunnel in. De helling is deels een trap, deels een tribune met zitbanken.

Naast het stationsgebouw en reizigerstunnel is een nieuwe verkeerstunnel gebouwd. Drie gelijkvloerse kruisingen in de Hanzestad zijn daarmee verdwenen. Even verder naar het zuiden in de Weisteeg is nog een tunnel voor fietsers aangelegd. Ook kwamen er twee nieuwe fietsenstallingen: een onbewaakte aan de zuidzijde en een bewaakte stalling aan de stadskant. De bewaakte stalling is de eerste 24 uur gratis.

Lees ook: Stationsgebied Harderwijk gaat op de schop

Nog niet alles is klaar. Het oude gebouw moet nog worden gesloopt en het nieuwe busstation is evenmin gereed. Ook de openbare ruimte krijgt nog een nieuwe inrichting. Wethouder Pieter Teeninga nam bij zijn openingsspeech de gelegenheid te baat om nogmaals te wijzen op de ambitie van Harderwijk om een Intercitystop te krijgen of op zijn minst aangesloten te worden op Randstadspoor. Ook wees hij op het gevaar van een strakke planning. Het project werd in anderhalf jaar gerealiseerd met een buitendienstelling van maar liefst een week. “Je kan je afvragen of we daar niet te veel de grens in opzoeken”, aldus de wethouder.

Eén reactie

  1. asierts
    20 september 2016 om 11:22

    Wat pas echt diep triest en financieel schandalig is, is dat er niet meteen een vrijliggend inhaalspoor richting Zwolle is gerealiseerd, of desnoods slechts in ruwbouw voorgebouwd. Nu gaat het alsnog realiseren van een keervoorziening OOK weer een vermogen kosten. De planmatige kortzichtigheid spat er weer vanaf…

Lees ook