Vier sterren voor lijnennetkaart U-OV

Vier sterren voor lijnennetkaart U-OV

De nieuwe lijnennetkaart van U-OV voor Utrecht wordt geprezen door de internationale website transitmap.net. De kaart is deze zomer geïntroduceerd.

Qbuzz, uitvoerder van U-OV, voerde op 2 juli grote wijzigingen in de dienstregeling door. Lijnen, tijden en routes wijzigden in verband met de volledige ingebruikname van busstation Jaarbeurszijde bij Utrecht Centraal en de sluiting van busstation Centrumzijde. Voor een nieuwe lijnennetkaart schakelde Qbuzz de Franse ov-kaartspecialist Jug Cerovic in.

Cerovic legde het resultaat voor ter beoordeling aan transitmap.net. Deze website publiceert en beoordeelt ov-lijnenkaarten van over de hele wereld. De Utrechtse kaart kreeg 4 van de 5 sterren. Fabian Wegewijs van Qbuzz: “Bijna nergens ter wereld is een lijnennetkaart zo goed beoordeeld. Daar zijn wij als U-OV trots op.”

De nieuwe lijnennetkaart toont alle ov-lijnen in het gebied waar U-OV rijdt. Ook spoorlijnen en buslijnen van andere vervoerders. De kaart is grotendeels schematisch, waardoor er ruimte ontstond om alle lijnen, haltes en stations overzichtelijk weer te geven. De dikte van een lijn geeft aan hoe vaak de tram of bus rijdt. Rolstoeltoegankelijke haltes zijn apart aangegeven.

001 - Netplan 072016 - WEB - versie 2De vijf kleuren die Cerovic koos, staan voor vijf deelnetwerken: paars voor lijnen die door het centrum gaan, groen voor lijnen die eindigen op het station, oranje lijnen eindigen op De Uithof, lokale lijnen zijn roze, de treinen zijn blauw en de tramlijnen geel. De kleuren zijn voor de meeste kleurenblinden goed van elkaar te onderscheiden.

De lijnennetkaart kwam mede tot stand met steun van Goedopweg. De vernieuwde kaart is opgehangen op meer dan de helft van de haltes en op extra groot formaat op Utrecht Centraal. Voor € 2,50 is de kaart verkrijgbaar bij de OV Servicewinkels op Utrecht Centraal. Hij is gratis te downloaden op de website van U-OV.

2 reacties

 1. Martijn
  24 oktober 2016 om 12:06

  De website is transitmap.net, niet transitmaps.net, al is de titel wel degelijk Transit Maps…

 2. Constant Stroecken
  Constant Stroecken
  24 oktober 2016 om 12:24

  Dank, aangepast!

Lees ook