Reizigersverlies door knip in A’dam Noord

Reizigersverlies door knip in A’dam Noord

22 procent van de reizigers in Waterland overweegt serieus een andere reismogelijkheid dan de bus als ze moeten overstappen. Dat voornemen wordt bevestigd door de tijdelijke afsluiting van de IJtunnel afgelopen zomer.

Vervoerder EBS voerde een enquête uit naar aanleiding van het vervoersplan 2018 voor Amsterdam. Een van de meest in het oog springende aanpassingen is dat 70 procent van de bussen die nu nog door de IJtunnel naar het Centraal Station rijden voortaan eindigt op het Buikslotermeerplein, bij het toekomstige metrostation Noord. 30 procent rijdt nog wel door. Reizigers moeten met de Noord/Zuidlijn verder de stad in.

Van de 2700 respondenten zei 34 procent in het vervolg in Noord over te stappen. 30 procent zou ervoor kiezen om in Waterland (vooral Ilpendam) op een bus te stappen die wel doorrijdt naar het Centraal Station. 22 procent overweegt serieus om een ander vervoermiddel te kiezen, waarbij de auto het meest werd genoemd als alternatief.

Lees ook het interview met wethouder Litjens: ‘Begrip voor het onbegrip’

Dat de concessie Waterland een eenzijdige concessie is, blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 91 procent van alle ondervraagden had Amsterdam als eindbestemming. Driekwart moet in het centrum zijn; slechts 2 procent heeft Noord

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook