Ook Zaventem wil zelfrijdende shuttles
dossier Innovatie

Ook Zaventem wil zelfrijdende shuttles

door in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Ook Zaventem wil zelfrijdende shuttles

Vanaf 2019 wil de Brusselse luchthaven Zaventem zelfrijdende shuttles inzetten die gemengd gaan rijden met ander verkeer. Twee Nederlandse bouwers zijn in de race voor het bouwen van de voertuigen.

Vervoerder De Lijn en het luchthavenbedrijf van Zaventem dragen beide de kosten voor het project. De Lijn heeft met een aanbesteding in totaal vijf partijen geselecteerd die een bod mogen uitbrengen, waarvan twee Nederlandse: VDL (in samenwerking met Siemens) en 2getthere, bekend van de Parkshuttle in Rotterdam. Ook EasyMile – die in Nederland al voertuigen in Wageningen en Appelscha heeft rijden – en Navya (in samenwerking met Keolis) uit Frankrijk en het Amerikaanse LocalMotors mogen een bod uitbrengen.

Voor VDL is het voor het eerst sinds het mislukte avontuur met de Phileas dat het bedrijf weer de stap richting zelfrijdend vervoer waagt. De fabriek in Roeselare zal de voertuigen gaan bouwen, mocht VDL de order binnenhalen.

lijnennet-zaventem Toezichthouder
De grond is weliswaar eigendom van de luchthaven, maar toegankelijk voor al het andere verkeer. De shuttles rijden slechts deels over een eigen baan. Zowel reizigers als werknemers kunnen gebruikmaken van

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook