Einde van Duits papieren kaartje in zicht

Einde van Duits papieren kaartje in zicht

In 2019 moet het in het grootste deel van Duitsland mogelijk zijn om in het ov met een chipkaart of kaartje op het mobiel te reizen. Eén ticket zou dan voldoende zijn voor alle ov-netten in Duitsland.

Het Duitse ministerie van Verkeer heeft daarvoor een actieplan opgezet. In 2019 moeten reizigers van 370 maatschappijen die driekwart van de bevolking bedienen ofwel via een pasje op credticardformaat ofwel via een app op de mobiele telefoon moeiteloos in een keer een reis kunnen boeken en betalen. Op langere termijn moet het ook mogelijk zijn om een huurauto met de pas te boeken of parkeergeld te betalen.

Voor het komende jaar trekt het Duitse ministerie 16 miljoen euro uit voor 12 projecten om de verschillende vervoerders op digitaal vlak beter te laten samenwerken. Door heel Duitsland worden al e-tickets en mobiele tickets aangeboden, waarmee ongeveer 10 miljoen mensen reizen. Zo bestaat er het Handy Ticket, waar 17 regio’s bij zijn aangesloten. Overigens trok een aantal vervoerders zich weer terug. Ze ontwikkelden liever een eigen app in plaats van een centraal platform. Veruit de meeste reizigers maken nog gebruik van papieren kaartjes.

2 reacties

 1. MvM
  14 januari 2017 om 01:04

  “Eén ticket voldoende voor alle ov-netten in Duitsland”.
  Duitse Gründlichkeit kennende verwacht ik niet dat de DB hun vaste Bahnkarte-klanten de Autobahn zal opjagen of hen tijdens hun reis tewerk zal stellen om hun overeengekomen korting te behouden zoals hier de NS flikt. Als DB een nieuw betaalsysteem invoert zal dat heus uitgerijpt zijn in plaats van een test op proefdieren.

  • Steen
   16 januari 2017 om 16:44

   Verchipte producten zal in Duitsland ook veel minder aanslaan/worden geaccepteerd dan in Nederland. Bovendien (vrijwel) niet uitvoerbaar voor verkoop aan/in het buitenland
   en voor de in Duitsland veelgebruikte Print-at-home-Tickets (Dat kan nl niet meer bij verchipte kaarten).

Lees ook