ICNG over enkele maanden in productie

ICNG over enkele maanden in productie

door in rubriek Amsterdam, Intercity's
Reacties uitgeschakeld voor ICNG over enkele maanden in productie

Alstom begint over drie tot vijf maanden met de productie van de ICNG, de nieuwe Intercity van NS. De fabrikant verwacht de productielijn binnenkort gereed te hebben.

De ICNG is onderdeel van de Coradia-familie van Alstom en wordt in Katowice (Zuid-Polen) geproduceerd. De draaistellen komen uit Salzgitter. Alstom duidde de trein in een presentatie overigens aan als een regionale trein. Alstom verwacht in 2022 alle 79 stellen geleverd te hebben. Volgens de fabrikant verlopen alle voorbereidingen volgens schema.

De ICNG krijgt een maximum snelheid van 200 kilometer per uur, die zowel geschikt is voor het conventionele spoor als voor de HSL. De treinen worden onder meer uitgerust met rolstoeltoegankelijke toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling, led-verlichting met Intelligent Light Control, (usb-)stopcontacten (in eerste en tweede klas), een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte. In de loop van 2021 komen de eerste stellen in dienst op het traject Amsterdam–Breda. Het jaar erop is Den Haag–Eindhoven aan de beurt.

Alstom onthulde in haar productiehal eveneens een van de eerste stellen van de nieuwe metro van de Saoedische hoofdstad Riyadh. De 96 tweewagenstellen kenmerken zich door een hoge mate van afwerking en kennen onder meer een eersteklas afdeling. Omdat Saoedische vrouwen niet alleen mogen reizen, is er een speciale familie-afdeling en een afdeling voor alleen mannen. Het bedrijf bouwt zowel de voertuigen, inclusief beveiliging voor 1,6 miljard dollar, alsmede de totale infrastructuur voor de zes lijnen ter waarde van 23 miljard dollar.

Het bedrijf mikt ook op een vervolgorder van GVB voor 30 driewagenstellen met een optie op nog eens 30. De optie kan bovendien nog eens uitgebreid worden met een verlenging van de driewagenstellen naar zeswagenstellen, even lang als de huidige M5-stellen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook