Reizen rond Amsterdam voor vast bedrag

Reizen rond Amsterdam voor vast bedrag

door in rubriek ketenvervoer
Reacties uitgeschakeld voor Reizen rond Amsterdam voor vast bedrag

Voor een vast maandbedrag al je reizen geregeld in Amsterdam en omgeving, ongeacht het type vervoer. Dat is uiteindelijk het doel van Whim. Tegen het einde van het jaar start het Finse bedrijf ook in Nederland.

Sinds eind vorig jaar draait de service al op proef in de Finse hoofdstad Helsinki. Voor een vast bedrag per maand reizen nu een paar honderd gebruikers met het ov, (deel)fiets, taxi of huurauto. Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, haalt het concept nu naar Nederland.
 
Lees ook: Mobiliteit voor een vast maandbedrag

In Helsinki maken nu een paar honderd mensen gebruik van Whim, dat nog in de proeffase verkeert. Voor 89, 249 of 389 euro per maand kopen klanten een mobiliteitsbundel in met daarin onbeperkt ov en een beperkt aantal taxi- en huurautoritten. Inmiddels is Whim in Helsinki klaar voor de volgende stap en mikken ze op enkele duizenden gebruikers die al interesse hebben getoond.

Whim is een initiatief van Maas.global, die met Mobility as a Service (MaaS) de ambitie heeft om de mobiliteitsmarkt als een soort Spotify of Airbnb te veroveren. Een reeks van partijen investeert in het bedrijf. Zo ook Transdev, die een klein deel van de aandelen bezit. Naast Helsinki en Amsterdam wil het bedrijf binnenkort ook live in de West Midlands in Groot-Brittannië.

Lees ook: Mobility as a Service: alles in één app

Tekst gaat door onder de video

 
Whim gaat in Nederland draaien als onderdeel van de komende concessie in Amstelland Meerlanden, die in december van start gaat. “Het past in onze strategie om te transformeren van klassieke busmaatschappij naar mobiliteitsprovider”, aldus Peter Krumm, hoofd Strategie en Innovatie bij Transdev. Het abonnement wordt dus niet alleen geldig in de bussen van Connexxion. Er moeten zoveel mogelijk vervoerpartijen bij aansluiten. In Helsinki participeren onder meer het lokale ov-bedrijf, de taxi, autoverhuurder Sixt en een autodealer.
 
Rond Amsterdam gaat Whim dezelfde strategie voeren om te kijken of het hier ook werkt. Krumm: “Ieder briljant idee staat of valt met acceptatie door de gebruiker. Of het hier aanslaat gaan we dus gewoon uitproberen.” Maas.global, initiatiefnemer van Whim, gaat samen met Connexxion komende maanden praten met andere mobiliteitsaanbieders zoals GVB en NS om ook hun diensten aan te laten sluiten bij Whim. Abel, de deeltaxi die onderdeel van Transdev is, zal onderdeel worden van het aanbod.
 
De Vervoerregio Amsterdam steunt het plan. Wat ook helpt is dat veel datasystemen in Nederland al op een api draaien en daardoor goed ontsloten zijn. “We gaan ervaren of het succes in Helsinki ook in Nederland werkt”, aldus Krumm.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook