Franse staat splitst SNCF TGV’s in de maag

Franse staat splitst SNCF TGV’s in de maag

door in rubriek buitenland, hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Franse staat splitst SNCF TGV’s in de maag

Om de Alstom-fabriek in de Oost-Franse stad Belfort te redden, koopt SNCF op aandringen van de Franse staat 15 TGV-stellen bij de fabriek, goed voor 415 miljoen euro.

De Franse spoorwegmaatschappij zat eigenlijk helemaal niet op een order te wachten, maar is nu toch overstag. De dubbeldeks stellen zullen worden ingezet op de TGV-lijn van Parijs naar Bordeaux. Eerder was er sprake van dat SNCF de stellen wilde gaan inzetten op de lijn Bordeaux–Marseille, een klassieke spoorlijn die niet voor hoge snelheden geschikt is.

De fabriek van Alstom stond op de nominatie om gesloten te worden, omdat de orders achterbleven. Dit leidde vorig jaar tot stakingen en protest. Met de Franse staatsinterventie kan de fabriek toch open blijven.

De rekening komt echter wel bij SNCF te liggen. Voor 415 miljoen euro plus 60 miljoen euro aan overige kosten koopt het bedrijf nu nieuwe stellen, in plaats van voor 150 miljoen euro oude stellen op te knappen. Tegelijkertijd krijgt SNCF een belastingverlaging voorgeschoteld om het noodlijdende intercitynet draaiende te houden. Die besparingen komen neer op een bedrag van 420 miljoen euro, maar worden volgens een bron die de Franse krant l’Echos citeert, is de samenhang ‘toevallig’. Anders kan het door Brussel worden opgevat als oneerlijke staatssteun.

Alstom levert de stellen in de loop van 2019 en 2020. Een woordvoerder van SNCF ziet ook voordelen. Zo wordt het materieelpark homogener en vervangen de nieuwe stellen oude enkeldeks TGV’s, waardoor de capaciteit toeneemt.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook