Stadsdiensten terug in reizigers-top-10

Stadsdiensten terug in reizigers-top-10

Stadsdiensten in middelgrote steden als Apeldoorn, Leeuwarden en Lelystad scoren weer verrassend goed, blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2016.

De grootste stijgers (pdf) zijn de stadsdienst Leeuwarden (van een 7,4 naar een 7,8), de bussen in Noord-Holland Noord (van een 7,4 naar een 7,7), de treindienst Amersfoort–Ede-Wageningen (van een 7,3 naar een 7,6), de regionale treindiensten in Groningen (van een 7,3 naar een 7,6) en de treindienst Rotterdam–Hoek van Holland (van een 7,2 naar een 7,5).

De top-drie blijft hetzelfde als vorig jaar, waarbij de bus op Schiermonnikoog en de Waterbussen in Rotterdam–Drechtsteden allebei twee tiende stegen.
 

  concessie vervoerder cijfer
1 bus Schiermonnikoog Arriva 8,7
2 veer Rotterdam–Drechtsteden Arriva/Doeksen 8,5
3 Vlieland, Terschelling, Ameland Arriva/TCR 8,3
4 fast ferry Vlissingen–Breskens Westerschelde Ferry 7,9
5 tram Rotterdam RET 7,8
6 stadsbus Lelystad Arriva 7,8
7 stadsbus Apeldoorn Syntus 7,8
8 trein Apeldoorn–Zutphen Arriva 7,8
9 stadsbus Leeuwarden Arriva 7,8
10 bus Zaanstreek Connexxion 7,8

 
De beste busdiensten zijn te vinden op de vier Friese Waddeneilanden. De 8,7 voor Schiermonnikoog is het een-na-hoogste rapportcijfer voor een concessie ooit; alleen de opgeheven Fast Flying Ferry (Amsterdam–Velsen) ging daar een keer overheen. De beste regionale treindienst in de ogen van de reizigers is Apeldoorn–Zutphen. Opmerkelijk is de stijging van de Rotterdamse tram voor het achtste jaar: van een 6,9 in 2008 naar een 7,9 in 2016. Ook de metro van de Rotterdamse vervoerder RET stijgt de afgelopen 10 jaar gestaag: van een 6,9 naar een 7,7.

De grootste dalers zijn Waterland (van een 7,9 naar een 7,7), Rnet 300/310 of de Zuidtangent (van een 7,8 naar een 7,6) en de Brabantliners naar Utrecht (van een 7,6 naar een 7,4): elk leveren ze twee tiende punt in. Bij de Brabantliners heeft de tijdelijk verslechterde dienstregeling als gevolg van de herstelwerkzaamheden aan de Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem roet in het eten gegooid, vermoeden de opstellers van de Klantenbarometer.

Opvallend is de daling van de Amsterdamse tram en metro. Die behouden weliswaar hun score (een 7,4), maar zakken naar de onderste regionen: stilstand is achteruitgang. Veel regionale spoorlijnen scoren ook onderin: de vijf laagst beoordeelde concessies zijn allemaal regionale treindiensten. De Maaslijn (Nijmegen–Roermond) van vervoerder Veolia (nu rijdt daar Arriva) daalt als enige concessie onder de 7,0 (een 6,9) en eindigt daarmee weer op de laatste plaats.
 

61 bus Noord- en Midden-Limburg Veolia 7,4
62 Brabantliners Arriva 7,4
63 tram Amsterdam GVB 7,4
64 metro Amsterdam GVB 7,4
65 bus Eindhoven Hermes 7,3
66 trein Zutphen–Hengelo–Oldenzaal Syntus 7,3
67 trein Almelo–Hardenberg Arriva 7,3
68 trein Gouda–Alphen aan den Rijn NS 7,2
69 trein Zwolle–Enschede NS 7,0
70 trein Nijmegen–Roermond Veolia 6,9

 
Reizigers geven gemiddeld een 7,6 voor hun ov-reis. Dat is weer een tiende punt hoger dan een jaar eerder. Langzaam komt de 8 binnen bereik. De best scorende onderdelen van de ov-reis zijn het gemak van instappen (een 8,5), het vinden van een zitplaats (een 8,4) en het gebruiksgemak van de OV-chipkaart (een 8,1). Iets in de lift maar toch de laagst gewaardeerde onderdelen van de reis blijven het tarief (een 5,4) en informatie bij vertraging (een 5,7).

De bureaus I&O Research en inno-V namen eind 2016 enquêtes af onder bijna 83.000 reizigers in 70 concessiegebieden. Opdrachtgever is het kennisplatform CROW-KpVV namens de 12 provincies en 2 metropoolregio’s. Alle uitkomsten per ov-autoriteit of vervoerbedrijf zijn te downloaden op www.ovklantenbarometer.nl.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Eén reactie

  1. Jules Vismale
    1 april 2017 om 23:32

    De treinlijn Zutphen-Apeldoorn zou vast nog veel beter worden als het, hopelijk, ooit eens van bovenleidingen wordt voorzien.

Lees ook