Maastricht in 2 jaar naar 250 deelfietsen

Maastricht in 2 jaar naar 250 deelfietsen

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Maastricht in 2 jaar naar 250 deelfietsen

Arriva verhuurt sinds maandag 80 deelfietsen van Nextbike op zeven locaties in Maastricht. Binnen twee jaar moeten er minimaal 250 fietsen staan op 25 locaties.

Arriva heeft voor de tweejarige proef Nextbike ingeschakeld, een ervaren deelfietsbedrijf uit Leipzig dat 40.000 fietsen aanbiedt in 24 landen. De formule van Nextbike is het verhuren van deelfietsen met een elektronisch slot, dat je opent via een app.

Korte ritjes
Het fietsdeelsysteem in Maastricht is bedoeld voor korte ritjes in de stad, ter aanvulling op het openbaar vervoer. Als verhuurlocatie is gekozen voor drie treinstations (Maastricht, Randwyck en Noord) en vier plaatsen in de binnenstad (Mosae Forum, Keizer Karelplein/Vrijthof, Boschstraat/Markt en Céramique).

Gedeputeerde Hubert Mackus ziet de deelfiets als een onderdeel van het maatwerk dat de provincie Limburg van Arriva verwacht in de komende 15 jaar. Patrice van Bergen, regiodirecteur Limburg, zei maandag dat Arriva de deelfiets op termijn in combinatie met een trein- en/of busabonnement wil aanbieden.

Hoge tarieven
De Limburgse Nextbike is nu te huur voor een rit (€ 1,50 per half uur) of voor een hele dag (15 euro). Wie een jaarabonnement neemt (60 euro) krijgt het eerste half uur gratis en betaalt voor elk volgend half uur 1 euro extra. Een hele dag kost dan 10 euro.

In vergelijking met KeoBike, de deelfiets van Syntus, zijn de tarieven behoorlijk hoog. KeoBike rekent € 1,50 euro per uur en slechts 3 euro per dag. Ook de OV-fiets van NS kost maar € 3,85 per dag. Maar de OV-fiets moet wel op dezelfde plaats worden ingeleverd. Bij Nextbike en KeoBike hoeft dat niet.

Account
Hoe aantrekkelijk Nextbike is voor toeristen – de doelgroep waar Arriva op mikt – zal nog moeten blijken. Het aanmaken van een account valt nog niet mee, voor wie direct een fiets wil huren. OV-Magazine moet een urenlange storing uitzitten voordat de app de betaalmogelijkheden laat zien: creditcard of automatische incasso. Aan betalen via iDeal wordt nog gewerkt.

Alleen als je afrekent via de creditcard kun je meteen een fiets huren. Voor de automatische incasso heeft Nextbike twee tot vier dagen verwerkingstijd nodig. Maar dan heb je wel toegang tot het wereldwijde Nextbike-netwerk van 40.000 fietsen, juicht de website. In Nederland zijn echter tal van andere verhuurders op de markt. Dan is één account voor al die bedrijven een uitkomst, maar zo ver is het nog lang niet.

Nieuwe Syntus-app
Syntus zet de KeoBike vanaf maandag 1 mei grootschalig in de markt. Het deelfietssysteem wordt sinds 11 december getest door een tiental reizigers van Syntus. Zij hebben het vervoerbedrijf gewezen op kleine onvolkomenheden in de app (van Mobilock) en de instructie voor de werking van de fietscarrousels. De fiets-app wordt geïntegreerd in een nieuwe Syntus-app. Vanaf 1 mei zijn ook alle 340 fietsen beschikbaar bij de 26 bushaltes op de Veluwe en in Leusden.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook