Voorne-Putten krijgt maatwerkcontract

Voorne-Putten krijgt maatwerkcontract

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Voorne-Putten krijgt maatwerkcontract

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag splitst de ov-concessie Voorne-Putten en Rozenburg in een contract voor regulier busvervoer en een maatwerkcontract.

Dat doet de metropoolregio (MRDH) op verzoek van de vier gemeenten op Voorne-Putten. De maatwerkconcessie zal bestaan uit flexibele vormen van ov met kleine voertuigen in combinatie met het gemeentelijk doelgroepenvervoer. De gemeenten voorzien dat meer inwoners met het doelgroepenvervoer gaan reizen – waardoor de kosten toenemen – terwijl er ook vrijwel lege ov-bussen rondrijden in de regio.

Door kleinschalig ov met het gemeentelijke doelgroepenvervoer in één contract aan te besteden, ontstaat meer maatwerk voor de reiziger en blijft het voorzieningenniveau op peil, verwachten de overheden. MRDH stelt ongeveer 10 procent van het budget voor het reguliere ov beschikbaar voor het maatwerkcontract. In mei wordt het ov op Voorne-Putten aanbesteed. De gesplitste concessie gaat in december 2018 in.

Vier busconcessies
De 23 gemeenten in de Metropoolregio hebben vandaag het programma van eisen voor het busvervoer in de regio Rotterdam Den Haag vastgesteld. De reiziger moet het busvervoer in de regio ervaren als één systeem. Daarom zijn de eisen voor de vier busconcessies bijna overal gelijk. De toekomstige vervoerders moeten nauw met elkaar gaan samenwerken.

Reizigers kunnen rekenen op frequent ov, een betrouwbare dienstregeling, actuele reisinformatie en bussen die voor iedereen toegankelijk zijn. De klant moet het ov waarderen met minimaal een 7,5 oplopend tot een 7,8. Vijf buslijnen krijgen het kwaliteitskenmerk R-net. Daarnaast moeten de vervoerders een plan indienen voor een snelle overgang naar volledig emissieloos ov.

500 bussen
In het gebied van MRDH lopen tussen december 2018 en december 2019 vier busconcessies af: stadsbus Den Haag, stadsbus Rotterdam, streekbus Voorne-Putten Rozenburg en streekbus Haaglanden. In deze grootstedelijke regio rijden dagelijks 500 bussen.

Na aanbesteding van de concessie Voorne-Putten Rozenburg in mei volgt in augustus Haaglanden Streek. Voor de stadsbusconcessies Den Haag en Rotterdam bespreken MRDH en de vervoerders HTM en RET de voorwaarden voor inbesteding. Een definitief besluit over onderhandse gunning neemt de Metropoolregio uiterlijk 30 juni.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook