Combino-tram drukt winst GVB over 2016

Combino-tram drukt winst GVB over 2016

door in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor Combino-tram drukt winst GVB over 2016

Onverwacht onderhoud aan de 155 Combino-trams gaat GVB bijna 19 miljoen euro kosten. Dat drukt het resultaat van het vervoerbedrijf over 2016.

De Combino’s van Siemens laten na 15 jaar, op de helft van hun levensduur, forse onderhoudsproblemen zien. De twee belangrijkste oorzaken zijn loslatende kit tussen verbindende onderdelen en roestvorming in de vloer bij alle 155 trams. Dat gaat 18,7 miljoen euro kosten. GVB-woordvoerder Eric Bosman: “Wij plegen normaal onderhoud aan de trams, maar dit zijn gebreken die niet waren te voorzien. Wij zijn hierover in gesprek met Siemens.”

Door de extra kostenpost, die GVB in een keer afboekt, maakt GVB 7,2 miljoen euro verlies in 2016, zo blijkt uit het jaarverslag. Op de gewone exploitatie boekte de Amsterdamse vervoerder 8,6 miljoen euro winst. GVB vervoerde vorig jaar 2,9 procent meer reizigers dan het jaar ervoor. Ondanks de tegenvaller keert GVB 3,3 miljoen euro dividend uit aan de gemeente Amsterdam, die 100 procent aandeelhouder is.

Investeringssubsidie
GVB kreeg in 2016 een exploitatiesubsidie van 40,9 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 73,6 miljoen euro. De komende jaren loopt de subsidie terug naar zo’n 10 miljoen euro in 2024. De kostendekkingsgraad – het aandeel van de verkochte kaartjes op de totale inkomsten – is gestegen naar 86,5 procent. In 2008 moest de stadsregio nog 50 procent toeleggen. De Vervoerregio Amsterdam verstrekt investeringssubsidie voor materieel. Die bijdrage gaat ten koste van de exploitatiesubsidie.

GVB-directeur Alexandra van Huffelen dringt er bij de gemeente en de vervoerregio op aan om tijdig tram- en metromaterieel aan te schaffen vanwege de groei van de stad en het aantal reizigers. Met de gemeente heeft GVB al eerder onderzoek gedaan naar uitbreiding van het metronet in Amsterdam. Ook hier moet de gemeenteraad snel een besluit over nemen, vindt Van Huffelen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook