‘Elektrificatie leidt tot minder busvervoer’
dossier ZE2025

‘Elektrificatie leidt tot minder busvervoer’

“Ik denk dat we meer ov hadden gehad als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen. “Dat zei Nico van Paridon, manager ov bij de Vervoerregio Amsterdam gisteren tijdens het startsymposium van de Vervoerregio.

Van Paridon doelde daarmee op de door Connexxion gewonnen concessie Amstelland Meerlanden (AML). In die concessie gaat Connexxion vanaf aanstaande december rijden met 100 elektrische bussen; de grootste vloot van Europa op dit moment. Dat komt echter wel met een prijskaartje, zegt Van Pardidon: “Het is een hardnekkig misverstand dat elektrisch busvervoer uit kan. Op dit moment is het duurder vanwege het aantal bussen en oplaadinfrastructuur. Dat wordt niet gecompenseerd met goedkope stroom en minder onderhoud.”

Lees ook: AML: 100 e-bussen en 18 dubbeldekkers

Hoewel de total cost of ownership (tco) van een elektrische bus gelijk is, is de tco van het totale systeem nog een stuk hoger. In Eindhoven, dat met 43 bussen op dit moment het grootste geëlektrificeerde wagenpark in Europa is, staat ongeveer 1 op de 4 bussen in de remise te laden of als reserve. Bovendien zijn er forse investeringen nodig in de laadinfrastructuur. Bij kabels en onderstations is dat weliswaar (zo goed als) eenmalig, maar de laadpalen bijvoorbeeld kennen een afschrijvingsperiode van ongeveer vijftien jaar.

Het verlies in busvervoer is echter geen kwestie van tientallen procenten, denkt Van Paridon. “In Eindhoven is het misschien ook niet heel efficiënt geregeld, omdat elke bus naar de remise moet om te laden. In AML hebben we in samenspraak met Schiphol een aantal laadvoorzieningen gepland, waardoor de tijd dat de bussen niet beschikbaar zijn tot een minimum beperkt is.” Hij schat het verlies in dienstregelinguren in vergelijking met een concessie die helemaal op diesel is gebaseerd op enkele procenten.

Het ‘verlies’ in busvervoer zit hem vooral in het niet meer aanbieden van een vaste busverbinding in kleinere kernen, zoals Abbenes of Rijsenhout. “Maar in plaats van dat er een keer per uur een lege bus door het dorp rijdt, kunnen mensen straks wel vier keer per uur per app of telefonisch een beroep doen op vervoer”, zegt Rick de Vries, concessie marketeer bij Connexxion. “Het aanbod sluit dus beter aan op de vraag.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Minder openbaar vervoer door komst elektrische bussen - WNL
    6 juni 2017 om 16:39

    […] denk dat we meer ov hadden gekregen als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen”, stelt Van Paridon in OV […]

Lees ook