Met wifi-tracking naar optimaal netwerk
dossier Big data

Met wifi-tracking naar optimaal netwerk

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Met wifi-tracking naar optimaal netwerk

Wie met zijn smartphone op zak in het ov reist, is een waardevolle bron van informatie. De wifi- en bluetooth-signalen die de telefoon verspreidt kunnen vervoerders gebruiken voor crowd control, een betere inrichting van het station en zelfs voor optimalisatie van het netwerk.

NS meet sinds 2013 op een aantal grote stations via tientallen wifi- en bluethooth-trackers de reizigersstromen. Het project Smart Station begon met een proef in Groningen, die alweer weer is beëindigd. Inmiddels hangen er sensoren in Utrecht Centraal, Leiden Centraal, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en ‘s-Hertogenbosch. De vetste kluif voor data-analisten is misschien wel station Schiphol Airport.

Schiphol Plaza in 1995

“Toen we in 1995 Schiphol Plaza openden met het station er recht onder, zag het er hier totaal anders uit”, zegt Jeroen van den Heuvel, stationsontwikkelaar bij NS. Trots voeren hij en collega-onderzoeker Rik Schakenbos de geuzennaam ‘loopstroomnerd’. “Er waren ten eerste veel minder passagiers, zowel per trein als met het vliegtuig. En er stonden veel minder objecten. Als je ziet wat er nu staat aan incheckpalen, kaartautomaten, bewegwijzering…”

Schiphol Plaza nu

Schiphol Plaza heeft nu alle eigenschappen van een echt plein. Mensen lopen kriskras door elkaar. Een duidelijke routing ontbreekt. Daardoor is het ondoenlijk

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook