OV-fiets minder betrouwbaar dan de trein
dossier Fiets

OV-fiets minder betrouwbaar dan de trein

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor OV-fiets minder betrouwbaar dan de trein

De OV-fiets is onmiskenbaar populair. Maar er klinkt regelmatig gemor over de beschikbaarheid. Hoe groot is de kans eigenlijk dat je misgrijpt? OV-Magazine zocht het uit in samenwerking met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen.

NS heeft de ambitie om niet alleen de treinreis te verzorgen, maar de hele deur-tot-deurreis. De fiets speelt daarbij een belangrijke rol. Door het hele land komen er tienduizenden fietsplekken bij en NS presenteert de OV-fiets als ideale oplossing voor met name het natransport.

De OV-fiets is onmiskenbaar populair. In 2016 maakten reizigers 2,4 miljoen ritten met de OV-fiets. Daarmee is de OV-fiets met afstand de populairste deelfiets van Nederland. Verspreid over 300 locaties staan er ongeveer 8500 OV-fietsen. Dat succes heeft ook een keerzijde. Vorig jaar schreef journalist Anka van Voorthuijzen in OV-Magazine al een kritisch verhaal over de beschikbaarheid van de OV-fiets, op basis van haar eigen ervaringen. NS reageerde toen dat er op sommige plekken tekorten waren, maar dat de beschikbaarheid van de OV-fiets zeker niet slecht was.

Scheve verdeling
Uit de data-analyse komt echter een ander beeld naar voren. Op veel plekken blijkt de kans dat je misgrijpt als je een OV-fiets wil aanzienlijk. Dat komt doordat op sommige stations

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook