Qbuzz komt in Italiaanse handen

Qbuzz komt in Italiaanse handen

Qbuzz wordt overgenomen door Busitalia, een dochter van de Italiaanse spoorwegmaatschappij FS. Dat heeft NS zojuist bekendgemaakt. Het bedrijf stond in de etalage na de strategische heroriëntatie van NS na de affaire Limburg.

Het verkoopproces van de NS-dochter heeft bijna een jaar geduurd. Volgens NS toonde een groot aantal partijen uit binnen- en buitenland interesse in Qbuzz. Ook het feit dat de medezeggenschapsraad en concessiehouders moesten instemmen, was volgens NS oorzaak van het lange proces.

Busitalia garandeerde de eigen identiteit en het businessmodel van Qbuzz en trok daardoor aan het langste eind. “We hebben deze verkoop met een goed gevoel gesloten, ook financieel”, aldus Bartho Boer van NS. Wat er voor Qbuzz betaald is, wil NS niet kwijt. De Telegraaf meldde in mei een overnamebedrag van 40 miljoen euro, veel meer dan Transvision en EBS voor het bedrijf over zouden hebben. De overname heeft geen personele gevolgen.

Er werken momenteel zo’n 4000 mensen bij Busitalia, dat actief is in Centraal- en Noord-Italië, onder meer in Padua en Florence. Het bedrijf heeft 2300 bussen, 46 treinen, 18 trams en 7 veerponten. Busitalia vervoert 230 miljoen passagiers per jaar en heeft een omzet van 350 miljoen euro. Het bedrijf is onderdeel van de Italiaanse Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group) en is (indirect) 100 procent eigendom van de Italiaanse staat. FS Group is in meerdere landen actief en heeft een omzet van 8,5 miljard euro.

Qbuzz had in 2016 een omzet van 213 miljoen euro en 1846 fte. Toen had het bedrijf echter ook nog de (toenmalige) concessie Zuidoost-Friesland in handen (166 medewerkers, 67 bussen, 10.000 reizigers per werkdag). Qbuzz vervoerde in dat jaar 247.000 klanten per werkdag, met 681 bussen en 27 trams.

De centrale ondernemingsraden van Qbuzz en NS hebben positief geadviseerd. Het OV-bureau Groningen Drenthe en de provincie Utrecht, de huidige concessieverleners van Qbuzz, zijn positief over het continueren van hun relatie met Qbuzz en de voorgenomen nieuwe aandeelhouder. Ook de aandeelhouder van NS, het ministerie van Financiën, heeft ingestemd met de verkoop. Busitalia wil vanuit een langetermijnstrategie haar dienstverlening innoveren en tegelijkertijd groeien in Europa. De Autoriteit Consument & Markt moet de overname nog wel goedkeuren.

Met de verkoop zijn er nu vier Europese staatsbedrijven op de Nederlandse ov-markt actief. Arriva is in handen van Deutsche Bahn en SNCF is meerderheidsaandeelhouder in Keolis. De aandelen van Transdev zijn in bezit van een publieke investeringsmaatschappij van de Franse staat. Alleen het kleine EBS – alleen actief in Waterland – is in handen van de Egged Group, een Israëlisch pensioenfonds.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Harry Wind
    14 juli 2017 om 10:39

    Egged is in Israel een staatsbusbedrijf; tevens het grootste busbedrijf ter wereld.
    Overigens heeft EBS ook nog OV in Polen.
    Waar komt het verhaal over pensioenfonds vandaan.?

Lees ook