ING begeleidt verkoop NS-dochter Qbuzz

ING begeleidt verkoop NS-dochter Qbuzz

door in rubriek binnenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor ING begeleidt verkoop NS-dochter Qbuzz

ING gaat de verkoop van Qbuzz begeleiden. Dat maakte NS deze week bekend. Iedereen die interesse heeft in Qbuzz kan zich melden bij de bank.

De verkoop van Qbuzz komt voort uit de heroriëntatie van NS op de kernactiviteiten. Het bieden op busconcessies hoort daar niet langer bij, bleek uit de strategienotitie van 1 maart. Tot 2019 biedt NS ook niet meer op regionale spoorconcessies, hoewel er tot die tijd geen spoorconcessies op de markt komen. Over enkele jaren overweegt het bedrijf alsnog te gaan bieden op regiospoor, bijvoorbeeld op verzoek van een decentrale overheid.

Met de verkoop van Qbuzz hoopt NS de relatie met regionale vervoerders en lokale overheden te verbeteren. Die liep een forse deuk op na de onregelmatigheden van NS bij de aanbesteding van de Limburgse concessie. NS beschouwt andere vervoerders nu ‘als partners, niet als concurrenten’. Een intensievere samenwerking is nodig om een goed aanbod van deur-tot-deurvervoer te kunnen leveren, aldus NS.

Qbuzz – met een omzet van 208 miljoen euro in 2015 – verzorgt het vervoer in Utrecht, Groningen/Drenthe en Zuidoost-Friesland. Het bedrijf vervoert dagelijks 210.000 klanten met 1850 medewerkers, 677 bussen en 26 trams.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook