Ook Finland liberaliseert spoorverkeer

Ook Finland liberaliseert spoorverkeer

Finland gaat haar spoorwegen openstellen voor concurrentie. Vanaf 2024 besteedt de overheid de eerste spoorlijnen in het zuiden van het land aan. Twee jaar later moet de rest van het net volgen.

Dat maakte de Finse minister van Transport Anne Berger vandaag op een persconferentie bekend. VR, de Finse staatsspoorwegen, wordt gesplitst in drie staatsbedrijven: een voor het beheer van onder meer de stations, een voor het beheer van het materieel en een voor het onderhoud ervan. Deze zullen in dienst staan van nieuwe toetredende vervoerbedrijven.

VR heeft nu nog een monopolie op de exploitatie van de Finse spoorwegen. In 2024, wanneer dat contract afloopt, komen eerst de spoorwegen in het zuiden, waar ook de hoofdstad Helsinki ligt, op de markt – tegelijk met het voorstadsnet dat wordt aanbesteed door de vervoersautoriteit HSL. In de twee jaar daarna komen de decentrale spoorlijnen aan de beurt. Dat worden concessies met een minimum eisenpakket.

De liberalisatie is in lijn met het Vierde Spoorwegpakket dat in december vorig jaar werd goedgekeurd. Ook het goederenverkeer, dat nu nog in handen is van VR, zal worden aanbesteed.

Eén reactie

  1. J. Valkonen
    11 augustus 2017 om 20:56

    Kleinstkorrektie: eerste Finse spooruitbesteding begint al in 2018 door “Vervoersoverheid Regio Helsinki”, HSL. Het hoofdstadsnet (alle tegenvoordig met FLIRT gereden lijnen) gaat vanaf 2021 aan het mooiste aanbieder. Het materieel, FLIRT’s, zijn al in een apart beheersbedrijf onderbracht.

    Vanaf 2024 zal het restelijke spoorwegnet geledijk aanbesteed geworden. _Dat_ is vandaag het nieuws. Maar hier is noch niets zeker: er is veel verzet uit vakbonds- ofwel regionaalpolitiek.

    Vanaf aanstaande maandag 18.00 uur tot diensdag 24.00 uur staken Finse machinisten, in verzet tegen de aangekondigde veranderingen. Waarom? Ze werden bij toekomstige vervoerders even zo goed betaald als nu. Het grooste knelpunkt lijkt het evtl. het verlies van vrije reisrecht te zijn… Dat kon man toch in grootbritse manier oplossen, “boxes”, “privilege card 75 % discount”.

Lees ook