Autoverslaafd Luxemburg zet in op tram
dossier ZE2025

Autoverslaafd Luxemburg zet in op tram

Luxemburg is autoverslaafd. En dat zadelt Luxemburg-stad inmiddels met een fors probleem op. Met software (en een hoop EU-subsdidie) lukte het niet om de forens uit de auto te krijgen. Hardware, in de vorm van een tram, moet dat wel doen.

Elke dag staat het muurvast rond Luxemburg-stad. Zowel de snel- als de stadswegen kunnen de drukte niet meer aan. De stad is een economische magneet met een gunstig belastingklimaat en onder meer een grote bancaire en financiële sector, een erfenis van het in 2015 opgeheven bankgeheim. In het land wonen net geen 600.000 mensen, van wie ongeveer 115.000 in de hoofdstad. Het aantal mensen overdag in de stad is echter vele malen groter: met alle forenzen zijn er dan 400.000 mensen.

De helft van alle forenzen komt bovendien van over de grens: dagelijks reizen ruim 140.000 mensen vanuit Duitsland, België en Frankrijk naar de Luxemburgse hoofdstad om hun brood te verdienen. Verreweg het grootste deel komt met de auto. En ook Luxemburgers zelf zijn aan hun auto verknocht. Het land heeft 0,76 auto per inwoner (baby’s en hoogbejaarden meegerekend), het hoogste aantal van de EU. Ter vergelijk: Nederland komt op 0,48 auto per inwoner uit. De auto kent in

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook