Bussen in Malmö vergroenen verder
dossier ZE2025

Bussen in Malmö vergroenen verder

door in rubriek artikel, buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Bussen in Malmö vergroenen verder

Sinds 2015 rijden alle bussen in Malmö alleen nog maar op biobrandstoffen. Eind dit jaar wil de derde stad van Zweden de volgende stap maken: dan opent de eerste elektrische buslijn. Het doel is om alle buslijnen te elektrificeren. Daarbij lonkt de tram.

Het ov neemt een belangrijke plaats in in de Zweedse havenstad. Meer dan een vijfde van alle verplaatsingen wordt gedaan per ov. Dat aandeel wil de regio Skåne, waar Malmö onder valt, nog verder verhogen. Fiets en ov moeten het belangrijkste antwoord zijn als het gaat om beperking van het autoverkeer in de snelgroeidende stad. “We groeien van 330.000 inwoners nu naar 400.000 inwoners in 2030; in het beste geval kunnen we het absloute aantal auto’s gelijk houden met wat het nu is”, aldus Johan Edgren van de gemeente Malmö.

Biobrandstof
De stad aan de Sont maakte de afgelopen jaren een transformatie door van industriële havenstad naar een dienstencentrum met een high tech tintje. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Västra Hamnen (letterlijk: Westelijke Haven) was tot de eeuwisseling een havengebied en is in 15 jaar omgeturnd tot de eerste CO2-neutrale wijk van Europa. Daarbij rijden sinds 2015 alle bussen op biobrandstof.

Västra Hamnen is tegenwoordig het

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook