Bussen in Malmö vergroenen verder

vrijdag 22 september 2017
timer 4 min

Sinds 2015 rijden alle bussen in Malmö alleen nog maar op biobrandstoffen. Eind dit jaar wil de derde stad van Zweden de volgende stap maken: dan opent de eerste elektrische buslijn. Het doel is om alle buslijnen te elektrificeren. Daarbij lonkt de tram.

Het ov neemt een belangrijke plaats in in de Zweedse havenstad. Meer dan een vijfde van alle verplaatsingen wordt gedaan per ov. Dat aandeel wil de regio Skåne, waar Malmö onder valt, nog verder verhogen. Fiets en ov moeten het belangrijkste antwoord zijn als het gaat om beperking van het autoverkeer in de snelgroeidende stad. "We groeien van 330.000 inwoners nu naar 400.000 inwoners in 2030; in het beste geval kunnen we het absloute aantal auto's gelijk houden met wat het nu is", aldus Johan Edgren van de gemeente Malmö.

Biobrandstof
De stad aan de Sont maakte de afgelopen jaren een transformatie door van industriële havenstad naar een dienstencentrum met een high tech tintje. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Västra Hamnen (letterlijk: Westelijke Haven) was tot de eeuwisseling een havengebied en is in 15 jaar omgeturnd tot de eerste CO2-neutrale wijk van Europa. Daarbij rijden sinds 2015 alle bussen op biobrandstof.

Västra Hamnen is tegenwoordig het visitekaartje van de stad. De 190 meter hoge Turning Torso van de architect Calatrava torent boven de wijk uit. Het is het hoogste gebouw van Zweden (het project dat startte in 2005 kostte overigens twee keer zoveel dan begroot en de directeur van de woningstichting werd de laan uit gestuurd) en water wordt door een reeks van planten gefilterd voordat het op zee geloosd wordt.

Tram op het verlanglijstje
Voor de verbinding met de rest van de stad rijdt om de 5 minuten buslijn 5 richting het station. Eigenlijk had de stad een tramlijn op het verlanglijstje staan, maar dat feest ging niet door: in plaats daarvan rijden er sinds 2014 24 meter op trams lijkende ExquiCity's van Van Hool met een hybride aandrijving. Een tijdelijke oplossing, als het aan Malmö ligt: de tram is nog steeds in het vizier.

De buslijnen die Malmö graag wil elektrificeren. Lijn 1 en 7 staan niet op deze kaart.

"Voor die tijd willen we in ieder geval doorgaan met electrificeren", legt Edgren uit. Eind dit jaar moeten de eerste batterijbussen van Volvo gaan rijden op lijn 7 tussen het centrum en Limnham in het oosten van de stad, bijna 15 kilometer verderop. De bussen worden aan het eind van de lijn in 6 minuten opgeladen voor de volgende rit. Het is de bedoeling dat in de komende jaren de rest van de lijnen ook gaan volgen, te beginnen met de vijf belangrijkste stadslijnen. In 2031 moet het hele busnet elektrisch zijn.

Treintunnel
Het ov in Malmö zit sowieso in de lift. In 2000 werd de brug-tunnel geopend die Malmö verbindt met Kopenhagen. Maar de echte verbetering voor de stad kwam tien jaar later met de opening van de City Tunnel. Tot die tijd moesten treinen vanuit Kopenhagen in een grote boog om de stad heen, om aan de noordkant het kopstation binnen te rijden. Sinds 2010 kunnen treinen echter in een tunnel onder de stad door. Het oude kopstation werd daarbij grondig verbouwd. In de hal zit tegenwoordig een hippe foodcourt. Bovendien kreeg de agglomeratie twee nieuwe stations, waardoor de trein een aantrekkelijk alternatief is geworden voor veel meer stadsdelen dan voorheen.

"Het vliegveld van Kopenhagen is maar een kwartiertje met de trein. Dat is sneller dan naar Kopenhagen zelf", houdt Edgren een delegatie van de gemeente Roermond die de stad in het kader van het RESOLVE-progamma bezoekt voor. Het feit dat de huizenprijzen in en rond Malmö een stuk lager liggen dan aan Deense zijde doet de rest: de Zweedse stad is inmiddels een plek geworden voor menig Deen om te wonen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »