Busstation Leiden blijft op huidige locatie

Busstation Leiden blijft op huidige locatie

Het college van B&W van Leiden heeft bepaald dat het nieuwe busstation bij Leiden Centraal blijft op de plaats waar het nu is. Tegen de voorkeurslocatie aan de andere kant van het spoor, het Terweepark, was te veel verzet gerezen.

Het college beloofde begin dit jaar om de verhuizing van het busstation naar het Terweepark te vergelijken met de huidige locatie. De gemeenteraad zou dan eind dit jaar de knoop mogen doorhakken. Maar dat doet het college nu zelf al. Verder uitstel van de locatiekeuze houdt allerlei bouwplannen rond Leiden Centraal op, en daar wil het college een eind aan maken.

Het voornemen om het busstation naar het kleine Terweepark te verhuizen leverde de gemeente veel kritiek op. Omwonenden protesteerden tegen de vele extra bussen langs hun woning, terwijl de provincie en de regiogemeenten opzagen tegen de extra investeringen en de onaantrekkelijke ligging ten opzichte van het station.

Het college van Leiden belooft dat het nieuwe busstation goed wordt ingepast. Mogelijk wordt het in de toekomst geïntegreerd met het station, zodanig dat het een mogelijke uitbreiding van Leiden Centraal niet belemmert. Rond het busstation komt een ‘levendige plint waarmee de pleinfunctie wordt versterkt’, aldus het college.

5 reacties

 1. PeterHaaswijk
  22 september 2017 om 10:46

  Misschien kan leiden een voorbeeld nemen aan Breda. Daar is het busstation ook deel geworden van een gebouw.
  Dan wachten de busreizigers eindelijk eens in een overdekte ruimte zonder wind en regen.
  Peter

  • Alexander
   22 september 2017 om 13:30

   Als je de euro’s meeneemt om een volkomen nieuw stationsgebouw te bouwen, dan kan het, maar misschien eerst eens gaan sparen?

 2. PeterHaaswijk
  26 september 2017 om 16:36

  Een nieuw stations gebouw is niet nodig voor een verbeterd busstation. Maar het zou wel beter zijn. Wachten op de bus is altijd al oncomfortabel geweest. Een veranderd stations gebouw zal nodig worden als er een tram naar Leiden CS zou komen.
  Peter

 3. vik
  29 september 2017 om 13:44

  Ik zeg doen, die tram!

 4. Frans Eekhout
  29 september 2017 om 23:23

  Elke verandering is niet altijd een verbetering, zei mijn inmiddels overleden vader eens, en dat geldt zeker voor het busstation Leiden dat nu bij de hoofdingang direct zichtbaar is voor de reizigers. Betere schuilmogelijkheden en goede reisinformatie zijn enkele punten die meer zoden aan de dag legt en als er een tram komt, zoals ooit de bedoeling was geweest, dan is dat zeker de kerst op de taart…!
  Frans Eekhout

Lees ook