E-bussen missen schaal voor investering
dossier ZE2025

E-bussen missen schaal voor investering

door in rubriek bus
Reacties uitgeschakeld voor E-bussen missen schaal voor investering

De huidige projecten rond elektrische bussen zijn veelal te bescheiden van schaal om in aanmerking te komen voor een gunstige financiering via de Europese Investeringsbank (EIB). Dat terwijl er miljarden te vergeven zijn.

Dat zei Zoltán Donáth van de EIB vandaag tijdens de Volvo Innovation Summit in Brussel. Volgens Donáth is er 40 miljard euro per jaar beschikbaar voor investeringen in het ov, waarvan 4 miljard voor stedelijk vervoer. De focus ligt daarbij op duurzaamheid. “Het probleem is echter dat veel steden en vervoerders huiverig zijn om grote projecten in te dienen. Ze willen elektrische bussen vaak graag eens op een lijn uitproberen, met een bus of tien. Daar heeft de EIB moeite mee”, aldus de Donáth.

De EIB kiest er vaker voor om met name tramprojecten te financieren. Tot grote frustratie van Volvo-topman Håkan Agnevall, die in het discussiepanel op de bijeenkomst zat. In de VS en China is er wel ruimte voor investeringen in kleinere projecten op het gebied van elektrische bussen, wierp de Zweed de Hongaar voor de voeten.

Donáth erkende dat daar een verschil in zat, maar merkte er wel bij op dat de Chinese overheid er vaak voor kiest om busfabrikanten rechtstreeks te subsidiëren. “Dat kunnen we in Europa natuurlijk niet doen.” Volgens hem moeten overheden die een aanvraag doen zich niet laten afschrikken door de hoge aanschafprijs van elektrische bussen, maar vooral kijken naar de total cost of ownership. Ook door andere vormen van financiering kan investeren voor de EIB  interessant worden. Donáth gaf  als voorbeeld dat de EIB investeert in ZETT, de leasemaatschappij die vier waterstofbussen levert aan Syntus in Gelderland.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook