Lange Kusttram wordt iets korter

Lange Kusttram wordt iets korter

De langste tramlijn ter wereld, de Kusttram langs de Vlaamse kust, wordt 300 meter korter. Het tracé wordt ter hoogte van het dorpje Lombardsijde, vlakbij Nieuwpoort, rechtgetrokken.

De tram volgt over een lengte van 67 kilometer nagenoeg de hele Vlaamse kust, maar gaat vlakbij Middelkerke opeens een kilometer het binnenland in, dwars door Lombardsijde. De lus is een overblijfsel van toen er nog een stelsel van tram- en buurspoorwegen in Vlaanderen lag. Al jaren zijn er plannen om het spoor recht te trekken en net als het overgrote andere deel van het traject in de berm van de Kustweg N34 te leggen.

Tot nu toe werden de plannen echter niet concreet, vanwege gebrek aan financiering. Die is er nu. de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (tweede van rechts op de foto) steekt 12,9 miljoen euro in de reconstructie, waarmee volgend voorjaar de schop de grond in gaat. Het oude spoor kampt met achterstallig onderhoud, wat goed te merken is aan het rijcomfort. Groot onderhoud van het bestaande spoor zou ongeveer net zoveel kosten, waarmee de kosten om dit deel in stand te houden fors hoger zouden uitvallen.

Het nieuwe spoor komt langs de Kustweg te liggen, die versmald wordt van vier naar twee rijstroken. De reistijd tussen Westende en Nieuwpoort met de tram wordt bovendien korter. De tram houdt een stop op loopafstand van het centrum van Lombardsijde; in het centrum zelf blijft de bus rijden. In het dorp worden de rails die in eigen bedding liggen opgebroken. De rails in de straat blijven vooralsnog gewoon liggen.

Lees ook: De uitgebreide (foto)reportage over de Vlaamse Kusttram

5 reacties

 1. Dirk baeke
  13 september 2017 om 05:14

  Puur weggegooid geld. Dat zou men beter kunnen gebruiken voor de uitbreiding naar koksijde en veurne

 2. Nico Callens
  24 september 2017 om 09:03

  Toch is niet iedereen even onverdeeld gelukkig met het nieuwe tracé van de tramlijn in Lombardsijde. Het mag op het eerste zicht logisch lijken dat men een zogenaamde omweg afschaft en het tracé rechttrekt. Maar een tram moet komen waar er mensen zijn en waar er potentieel is en hier verbant men de kusttram uit het enigszins verstedelijkte centrum van Lombardsijde. Mensen uit Lombardsijde die de tram willen nemen en vroeger hun tramhalte vlakbij hadden, moeten nu flink verder voor het bereiken van hun tramhalte.

 3. Nico Callens
  24 september 2017 om 09:17

  Bijgevolg: hier is het de kusttram die is moeten wijken om de particuliere wagen vrije baan te geven. Langs het nieuw stukje tracé is namelijk zo goed als geen bewoning.

  Het zou pas echt van moed hebben getuigd indien men de tram vanuit Lombardsijdedorp via de Lombardsijdelaan zou hebben doorgetrokken tot in Westende-dorp. Niet alleen zou men dan een wezenlijke inkorting van het traject hebben kunnen verwezenlijken, maar ook zou men het onmiddellijke potentieel langs deze dichtbewoonde hebben kunnen uitbreiden. Maar in België is het nog altijd Koning Auto die heer en meester is en is het het openbaar vervoer dat naar de zijlijn wordt verbannen.

 4. dirk baeke
  8 december 2017 om 22:08

  Zoals ik al zei is dit puur weggegooid geld, zoveel miljoen voor een paar minuten tijdwinst, en waarschijnlijk ook inkomstenvermindering daar het nieuwe tracé onbewoond is – Hopelijk kan de burgemeester van Middelkerke de werkzaamheden tegenhouden tot de verkiezingen van 2019;

 5. Nico Callens
  23 december 2017 om 13:32

  Vandaag raakte bekend dat de oorspronkelijke planning met indienststelling van het nieuwe tracé tegen de zomer 2018, niet zal kunnen worden gehaald. Naar verluidt kan minister Weyts het nodige budget pas ondertekenen na 1 januari 2018. Een nieuwe datum is nog niet vooropgesteld.

Lees ook