Nieuw onderzoek naar chipkaartdiscriminatie
dossier Big data

Nieuw onderzoek naar chipkaartdiscriminatie

door in rubriek centraal, onderzoek, OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw onderzoek naar chipkaartdiscriminatie

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet opnieuw onderzoek doen naar de privacydiscriminatie van het voordeeluren-abonnement van de OV-chipkaart. Dat heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State besloten.

Eerder weigerde de Autoriteit Persoonsgegevens om handhavend op te treden tegen NS, nadat de Arnhemse treinreiziger Michiel Jonker hiertoe had verzocht.

Reizigers die anoniem willen kunnen reizen, kunnen geen voordeelurenabonnement krijgen van NS. De korting is alleen mogelijk op een persoonsgebonden OV-chipkaart. Dat staat in de productvoorwaarden van de NS. Omdat daarbij persoonsgegevens worden geregistreerd, beschouwt Jonker dat als inbreuk op de privacy.

De Arnhemse treinreiziger had de autoriteit verzocht handhavend op te treden tegen NS. Hij vindt dat NS aan ‘privacydiscriminatie’ doet: de vervoerder maakt immers onderscheid tussen mensen die geen persoonsgegevens willen afstaan en zij die dat wel willen. De Rechtbank Gelderland stelde Jonker in het gelijk, waartegen de AP in beroep ging. Met deze nieuwe uitspraak moet de AP opnieuw een onderzoek starten.

Jonker wordt in deze zaak gesteund door Stichting Privacy First en Maatschappij voor Beter OV.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook