Slowaakse nachttreinen boeken succes

Slowaakse nachttreinen boeken succes

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Slowaakse nachttreinen boeken succes

De Slowaakse spoorwegmaatschappij ZSSK zag het aantal slaaptreinpassagiers in de eerste acht maanden van dit jaar toenemen met 31 procent. De vervoerder overweegt uit te breiden richting West-Europa.

“Reizigers ervaren steeds vaker de voordelen van ‘s nachts reizen”, vertelt Patrik Horny van ZSSK op de site van de Slowaakse spoorwegen. “Deze groeitrend is ook zichtbaar in omringende landen”, vervolgt de vicebestuursvoorzitter van ZSSK. “De kwaliteit van de overnachting neemt toe, zelfs tot hotelniveau.”

Meer dan 77.000 passagiers maakten de eerste acht maanden van dit jaar gebruik van de nachttreinen en touringcars van ZSSK. Op de route Humenné–Košice–Praag waren de slaaptreinen gemiddeld voor 73 procent gevuld. Op nationale en internationale verbindingen zet de Slowaakse spoorwegmaatschappij jaarlijks 2790 nachttreinen in, die de vervoerder deels huurt van de Tsjechische zustermaatschappij ČD (České dráhy).

Door naar Wenen
De Slowaakse spoorwegmaatschappij analyseert continu het belang van haar passagiers op afzonderlijke routes, stelt Horny. Het populaire traject Humenné–Bratislava wil het bedrijf graag doortrekken naar Wenen en ook wil het rechtstreekse slaapreizen aanbieden vanuit Bratislava naar West-Europa.

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is nu het centrale knooppunt voor slaaptreinen. Sinds Deutsche Bahn het nachttreinnet afstootte, rijdt de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB met nachttreinen vanuit Wenen naar onder meer Hamburg en Düsseldorf. ÖBB overweegt vanaf 2020 ook een rechtstreekse verbinding naar Amsterdam.

Verschillende slaaprijtuigen
In de treinen van ZSSK is de keuze ruim. Zo zijn er éénpersoons-, tweepersoons- en zelfs driepersoonsbedden in de slaaprijtuigen aanwezig. De rijtuigen zijn onderverdeeld in mannen- en vrouwencompartimenten. Gemengd slapen is alleen mogelijk als een groep passagiers alle bedden in een coupé huurt.

De coupés zijn voorzien van een wastafel en een hygiënisch pakket, bestaande uit drinkwater, handdoeken en zeep. De compartimenten kunnen van binnenuit op slot. Bovendien heeft elk rijtuig een eigen steward, mede vanwege de veiligheid.

Extra service
Inbegrepen bij de ritprijs zijn een wekdienst – 30 minuten voor aankomst van de trein – koffie, thee, mineraalwater en een croissant. De treinsteward verkoopt ook aanvullende artikelen, zoals (non)alcoholische drankjes en toiletartikelen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook