Voor 2020 geen nachttrein naar Nederland

Voor 2020 geen nachttrein naar Nederland

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB zijn niet van plan om voor 2020 opnieuw een nachttrein naar Amsterdam te laten rijden. In de huidige omstandigheden is het niet haalbaar.

ÖBB nam in december een deel van het nachttreinennet van DB over, die geen heil meer zag in het concept. Een van de wijzigingen was dat de nachttreinen naar Amsterdam voortaan werden ingekort tot Düsseldorf. Voor de diensten, die nu als ÖBB Nightjet rijden, namen de Oostenrijkers 15 lig- en 42 slaaprijtuigen over van de Duitsers. Het materieel wordt de komende jaren voor 20 miljoen euro gemoderniseerd.

Alle nachttreinen worden beheerd vanuit het ÖBB-depot in Graz, in het zuid-oosten van Oostenrijk. “Daardoor is het niet mogelijk om een dienst naar Amsterdam op dit moment economisch levensvatbaar te maken”, zegt Erwin Kastberger, productmanager van ÖBB Nightjet. De afstand is simpelweg te groot. Een verlenging zou betekenen dat een nachttrein pas na 10.00 uur in Amsterdam zou aankomen; te laat om markttechnisch interessant te zijn. Voor een paralelle lijn die vroeger vanuit Oostenrijk vertrekt, is de vraag niet groot genoeg.

Auto’s meenemen
Ook materieelgebrek speelt een rol. Dat is vanaf 2020 opgelost, zodra er nieuwe slaaprijtuigen zijn. Daarvoor loopt op dit moment een

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook